Cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade în Grecia. Afectat și sudul Italiei, pericol de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter s-a înregistrat în Grecia, vineri, 26 octombrie. Afectat și sudul Italiei, în special coasta ionică a Peninsulei. Cutremurul a afectat, de asemenea, Libia și Albania. Seismologii: „Nu s-au înregistrat daune”.

Epicentrul cutremurului s-a aflat în Marea Ionică, la o distanță de 124 kilometri sud-vest de Patras, în Peloponez, aproape de insula Zacinto, la ora 00:54.

Seismul s-a produs la o adâncime mică, de 16,6 kilometri sub nivelul mării. Cea mai apropiată așezare de epicentru este Lithakia, un sat de coastă de aproximativ 1.300 de locuitori.

Centrul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia avertizează că pentru regiunile Basilicata, Puglia, Sicilia (Ionică) sunt posibile variații ale nivelului mării cu mai puțin de 1 metru. „Vă recomandăm să stați departe de coaste și plaje.”, avertizează specialiștii de la INGV.

În urma cutremurului un tsunami de aproximativ 10 centimetri a avut loc în largul mării Le Castella, în provincia Crotone, care confirmă alerta portocalie a tsunamiilor pentru coasta italiană. Se recomandă o prudență maximă în zonele de coastă și în bazinele portuare, luând notă de indicațiile autorităților.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O altă replică, de 5 grade pe scara Richter a cutremurului este înregistrată pe site-ul INGV la ora 07:48 din această dimineață de 26 octombrie, 2018.