Dacă suni la 112 în Italia când o fată este în pericol în 5 minute vin trei mașini de Poliție la ușa suspectului

În luna septembrie a anului trecut o tânără mamă din Republica Moldova sosea cu autocarul în Italia, mai exact la Roma, pentru a lucra ca menajeră în casa unui pensionar italian de circa 70 de ani. Venise printr-o agenție de plasare a forței de muncă și se aștepta să găsească un loc decent, unde să-și facă treaba cu demnitate și să-i fie plătit salariul conform unui contract nornal, nimic mai mult sau mai puțin.

Din păcate, contractul de muncă nu l-a văzut deloc în cele zece zile cât a lucrat în casa respectivă, în schimb s-a văzut hărțuită cu propuneri indecente din cauza angajatorului care-i arăta diferite bijuterii și spunea că i le face cadou în schimbul unor favoruri sexuale. Femeia a refuzat de la bun început aceste propuneri și a început să intre în panică fiindcă pensionarul italian devenea tot mai insistent. Într-o seară, când ea se afla în camera ei și el în a lui, bărbatul i-a trimis și niște mesaje clare pe WhatsApp, de genul: „Vino să faci cu mâna, dacă altfel nu vrei” sau altele.

Fata s-a speriat, era trecut de ora 11 noaptea și casa bătrânului era practic blindată. Alarma nu-i permitea să deschidă ușa de la intrare sau vreun geam fără a cunoaște codul PIN, pe care-l știa doar bărbatul și era obligată așadar să aștepte până a doua zi pentru a putea fugi de acolo, dar se temea că nu va mai ajunge teafără până dimineață. Primul lucru care i-a venit în minte pentru a se pune în siguranță a fost să se încuie în baie, fiindcă era singura încăpere din acea casă care avea o cheie în ușă și putea fi încuiată. Așadar, a luat o pernă și o pătură cu ea și s-a baricadat în baie, apoi a sunat singura persoană pe care o cunoștea în Roma, o femeie română pe care o cunoscuse din întâmplare cu câteva zile înainte chiar în casa bătrânului și care lucrase și ea în trecut acolo. 

De reținut că fata moldoveancă nu vorbea limba italiană deloc, deși înțelegea destul de bine ce i se spunea, de aceea a rugat-o pe femeia română să o ajute cumva, fiindcă era terorizată de ceea ce-i putea face bărbatul. Dar conaționala noastră lucra ca îngrijitoare la fix și se cunoștea personal cu bărbatul italian, deci avea ezitări să sune ea însăși la 112 pentru a nu se pune în pericol și ea. În schimb, la rândul ei, a rugat o altă cunoștință să intervină, un bărbat român de 33 de ani care nu avea nicio legătură directă cu bătrânul sau cu femeia română și nu se putea face legătura cu ea.

Conaționalul nostru s-a pus în contact în acea noapte cu fata moldoveancă și ca să se asigure că totul decurge cum trebuie (având în vedere că tânăra avea nevoie de cineva care să vorbească limba italiană pentru a le explica polițiștilor ce s-a întâmplat) s-a deplasat el însuși până la poarta bătrânului și a sunat la 112 când a ajuns acolo. După ce a explicat motivul pentru care a sunat, bărbatul român a fost pus în legătură cu agenții de poliție de la Comisariatul Poliției de Stat „Esposizione” din Roma cărora le-a dat mai multe detalii despre situația în care se afla tânăra femeie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu au trecut nici cinci minute de la apel și în fața casei pensionarului italian au ajuns trei mașini de poliție cu câte doi agenți fiecare, iar fata a fost scoasă în siguranță de acolo și s-a ales doar cu o sperietură puternică, din fericire. Menționăm că ancheta este încă în curs de desfășurare, fiindcă proprietarul agenției care a adus-o pe fata moldoveancă aici, un bărbat italian de circa 70 de ani, se află sub urmărire penală și se pare că se ocupă de mai mulți ani cu trafic de persoane, știind foarte bine unde le trimite pe aceste femei care vin în Italia să lucreze. Mai mult, acesta fusese condamnat și în trecut pentru astfel de infracțiuni, așa cum au descoperit anchetatorii în momentul primelor verificări după denunțul depus de victimă.

Din acest motiv nu putem da mai multe detalii până nu avem confirmarea de la poliție că ancheta s-a încheiat, dar ceea ce dorim să subliniem este diferența dintre cum reacționează autoritățile din Italia în astfel de situații și cum reacționează cele din România. Ce-i drept, polițiștii italieni aveau o adresă exactă unde să intervină, dar, pe de altă parte, din momentul în care au primit locația și până au ajuns la casa suspectului au trecut doar 5 minute, cu toate că nu exista niciun indiciu din partea apelantului că fata moldoveancă ar fi fost agresată sau abuzată sexual, cum a fost în cazul Alexandrei Măceșanu de la Caracal, ci doar că s-ar putea afla în pericol.

Cu siguranță la fel se întâmplă și în alte țări civilizate din Europa și dacă aveți la cunoștință astfel de cazuri, pe care să le dăm drept exemplu opiniei publice din țara noastră, nu ezitați să ne contactați la adresa de e-mail contact@rotalianul.com sau pe pagina Facebook Rotalianul – Revista Românului din Italia.

@rotalianul