Declarația 730 în Italia, scutirile de care lucrătorii pot beneficia la impozitul pe venit

Românii care trăiesc în Italia știu deja că, anual, trebuie să prezinte declarația cu privire la veniturile pe care le-au avut în anul precedent. Periodic, însă, apar noi bonusuri sau avantaje fiscale de care contribuabilii pot beneficia, dacă îndeplinesc anumite condiții. Pentru a clarifica câteva aspecte fundamentale legate de declarația de venit, am realizat un material informativ util, pentru cititorii noștri, împreună cu Mihaela Dumitru, consultant fiscal la Torino și administratoarea unui grup Facebook cu peste 17.000 de membri, majoritatea românce care lucrează în domeniul asistenței la domiciliu. 

Rotalianul: Ce este declarația de venit și cine trebuie să o facă?

Formularul „730” sau „Declarația de venit 730” reprezintă declarația anuală de venit. Ea este obligatorie pentru următoarele categorii de contribuabili: toți salariații care depășesc suma de 8000 euro ca venit anual, toți cei care au avut două sau mai multe locuri de muncă în același an fiscal și, de asemenea, cei care au avut perioade de șomaj plus un contract sau mai multe contracte în același an. 

E important ca românii să cunoască mai ales aceste ultimele două cazuri, pentru că mulți conaționali nu le știu. Au fost situații în care au aflat doar ulterior că trebuiau să declare acele venituri, fiind obligați să plătească amenzi usturătoare.

Deci, pentru ultimele două categorii de contribuabili, declarația e obligatorie chiar dacă venitul nu depășește 8000 de euro anual. Prin urmare, ori se face declarația 730 ori se completează Modelul de venit numit „Unico”. Și în aceste cazuri, se pot recupera anumite cheltuieli, cum ar fi contractul de închiriere „canone libero”, conform legii 431/98 sau alte cheltuieli din anul precedent.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Termenul limită de depunere a declarației de venit „730” este 30 septembrie 2022.

Rotalianul: Care sunt cheltuielile care se pot recupera?

Contribuabilul poate recupera anumite cheltuieli avute în anul precedent precum: chiria, facturi și cheltuieli medicale, asigurări de viață și pensii private, dobânda aferentă împrumutului pentru cumpărarea locuinței. De asemenea, sunt prevăzute și unele beneficii fiscale precum în cazul în care avem rude în întreținere, atenție, chiar dacă locuiesc în țara de origine. Însă acest lucru se face doar în baza documentelor doveditoare, eliberate de instituțiile publice din țara de origine, în cazul nostru, România.

Rotalianul: Care sunt rudele pe care un contribuabil din Italia le poate avea în întreținere în România?

Rudele luate în întreținere, sau „a carico”, sunt: soțul, copiii, inclusiv cei adoptivi, sau aflați în întreținere prin hotărâre judecătorească, indiferent de vârstă, nepoții, părinții, inclusiv cei de adopție, nurori și gineri, soacra sau socrul, frați, surori, bunici. 

Rotalianul: Ce sume se pot deduce în cazul unor copii în întreținere și în ce condiții se poate lua o rudă în întreținere?

„În declarația 730 din 2022, și în cea de anul viitor, pentru copiii în întreținere se va avea o scădere de 950 euro de fiecare din declarația de venit. Cifra se mărește în cazul copiilor cu dizabilități sau în cazul în care sunt mai mulți copii, cifra se recalculează și în baza venitului. 

Toate rudele enumerate mai sus, mai puțin minorii, trebuie să aibă un venit anual (pe 2021) care să nu depășească 2840,51 euro pe an. Acest lucru se dovedește în baza adeverințelor de venit eliberate de către ANAF. Totodată se controlează modul prin care se poate demonstra că au fost ajutați, de exemplu cu documente doveditoare de transfer bancar, chitanțe de la agenții de transfer de bani etc. 

Dacă aceste două condiții nu se îndeplinesc, Agenzia delle Entrate, când face verificările, poate scoate rudele din declarația de venit 730!

Rotalianul: Ce alte cheltuieli se mai pot deduce la completarea declarației de venit? Anul 2022 aduce noutăți?

La declarația de venit se pot adăuga abonamentele la transportul public, cheltuielile medicale (atenție, doar cele care au fost făcute prin plata cu cardul), cheltuieli pentru școală, grădiniță, cursuri sportive, taxe universitare, restructurarea locuinței, cheltuieli veterinare. Ca noutate, anul acesta pentru cheltuieli la veterinar, limita e de 550 euro. 

Printre alte noutăți fiscale de anul acesta se numără și introducerea cheltuielilor la abonamentele pentru copii între 5-18 ani la școli de muzică, conservator și coruri, formații, școli de muzică recunoscute. 

În fine, se poate obține un credit de impozit la cumpărarea cu TVA a primei case de care beneficiază tinerii sub 36 ani care au un ISEE ce nu depășește 40.000 euro pe an.

Rotalianul: Bună parte din cititoarele noastre lucrează în domenii legate de asistența la domiciliu, ca baby sitter, colf sau îngrijitoare. Ce noutăți sunt pentru ele?

Putem vorbi despre „bonusul Renzi” actualmente numit „trattamento integrativo”. Anul trecut, cu ex-bonusul Renzi plus tratamentul integrativ cei din categoria colf, asistente familiare, badante au beneficiat de o suma totală de 1079 euro, dacă au lucrat 365 zile pe an. Foarte important pentru calcularea acestui bonus este numărul zilelor lucrate în decursul unui an. 

Anul acesta bonusul este mai mare, mai precis de 1200 euro, dar rămâne la fel de important numărul de zile lucrate, cât și venitul. 

Acest bonus este acordat celor care au depășit 8147 euro în 2021 ca venit total anual, dar nu depășesc 15.000 euro. Pentru cei care depășesc 15.000 euro, bonusul este recalculat . 

Pentru categoria care ne interesează, aceea a asistenților la domiciliu, bonusul se acordă in luna decembrie, după data de 20. Banii sosesc direct în cont, dacă Agenzia delle Entrate are numărul IBAN al contribuabilului și dacă angajatorul nu este „sostituto d’imposta” – agent de reținere. 

Pentru angajații care lucrează la firme, bonusul menționat se acordă începând cu luna iunie împreună cu salariul, în așa numita „busta paga” (fluturașul de salariu).

Rotalianul: Am citit în presa italiană de un alt bonus, de 200 de euro, de care pot beneficia și îngrijitoarele. 

Da, e vorba de bonusul de 200 euro prevăzut de decretul cu ajutoare din 05 mai 2022 unde e inclusă și categoria asistentelor familiale. 

Acest bonus a fost extins si categoriei formate din colf, badanti și asistente familiale, prin acordarea a 200 euro pe modelul folosit pentru „bonusul Covid”, destinat aceleiași categorii, prin INPS.

În acel caz INPS va deschide un program pentru primirea cererilor (iunie). Pentru acest demers era nevoie de obicei de SPID sau identificativ de la Carta Nazionale dei Servizi (CNS cod) sau Cod CIE (Carta d’identità Elettronica). Singura limită oficială este că venitul nu poate depăși 35.000 euro. Foarte curând vom avea detalii cu privire la modalitatea de accesare pentru a obține acest bonus.

Cazurile în care se aplică scutirile cu venituri limitate în tabelul de aici.

Ionela Mihaela Dumitru e consultant fiscal,  administrator Grup Facebook „Informații utile – colf, badante, asistente familiare”.

Distribuie acest articol