Declarația „badantei” din Moldova diagnosticată cu noul coronavirus: „Nu am febră. Am sufletul distrus”

A apărut în presa italiană prima declarație a femeii originară din Republica Moldova care a fost diagnosticată cu noul coronavirus alături de alte 12 persoane, în mare parte personal angajat al spitalului Ca’ Foncello din Treviso, contaminate toate după ce au intrat în contact cu Luciana Mangiò, una dintre persoanele decedate care a fost infectată cu COVID-19.

Luciana Mangiò, 75 de ani. Foto: Il Gazzettino

Potrivit ziarului italian Il Gazzettino, femeia moldoveancă lucra de mult timp ca „badantă” pentru pensionara italiană care avea 75 de ani și suferea de Alzheimer. Bătrâna a murit marți, 25 februarie, în spitalul menționat mai sus după ce pe data de 7 februarie 2020 a fost internată din cauza problemelor cardiace și respiratorii. Pe data de 19 februarie a sosit și febra, iar în cursul zilei de luni, 24 februarie, starea ei de sănătate s-a agravat. În dimineața zilei de 25 februarie personalul medical a efectuat testul cu tampon pentru coronavirus și a descoperit că a fost contaminată. A fost transferată apoi la secția de Terapie Intensivă unde la ora 18:10 a decedat.

În ciuda faptului că era contaminată cu noul coronavirus, femeia de 75 de ani nu a murit din această cauză, a ținut să precizeze președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, care a anunțat miercuri că alte persoane fuseseră diagnosticate în regiune cu acest virus în acea zi. Mai exact, alte 13 persoane care au intrat în contact cu pensionara decedată au fost infectate, printre care și îngrijitoarea moldoveancă, dar și un vecin al femeii care mai venea în vizită pe la ea.

Femeia moldoveancă a dat în aceste zile o primă declarație presei din Italia despre momentele prin care trece acum, iar aceasta a lăsat să se înțeleagă că este mai dureroasă pierderea suferită, decât boala contractată, ale cărei simptome nici nu le simte.

„Am sufletul distrus”, a declarat femeia pentru ziarul Il Gazzettino. Moldoveanca i-a stat alături Lucianei Mangiò până la ultima suflare după ce a avut grijă de ea zi și noapte, cu excepția unor după-amiezi în care era înlocuită de o conațională, care a fost supusă de asemenea testelor pentru COVID-19 și rezultatul a ieșit negativ.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Sunt îngrijorată, nu ascund asta, dar deocamdată sunt bine, nu am febră”, a mai spus îngrijitoarea din Moldova care se află în prezent în carantină la domiciliu, foarte probabil tot în locuința unde asistase bătrâna decedată din via Piave, localitatea Paese (Treviso).

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a confirmat sâmbătă, 29 februarie 2020, că testul prelevat de la îngrijitoarea moldoveancă din Italia a dat rezultat pozitiv și că o a doua persoană, cetățean al Republicii Moldova, a fost supusă testelor, scrie presa de la Chișinău.