Declarația Președintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la Alegerile Parlamentare din 2016.

Într-un comunicat publicat astăzi, 13 decembrie, 2016, de Administrația Prezidențială pe site-ul agenției de presă Agerpres, se redă în întregime declarația Președintelui Klasu Iohannis în ceea ce privește modul în care au decurs Alegerile Parlamentare din acest an precum și criteriile de integritate privitoare la desemnarea noului prim-ministru, precum și legea care interzice acest lucru, în condițiile în care premierul care urmează să fie desemnat are una sau mai multe condamnări la activ.

Vă redăm, în întregime, declarația Președintelui, precum și răspunsurile la întrebările puse de jurnaliști.

Bună ziua!

Alegerile s-au terminat cu bine și, în principiu, și rezultatele se cunosc între timp destul de bine. Vreau să mă refer astăzi la câteva chestiuni legate, evident, de alegerile parlamentare care s-au încheiat.

Primul lucru, referitor la organizare, trebuie să remarcăm că alegerile au decurs în liniște, fără incidente notabile, lucrurile au fost foarte bine organizate și este cazul și vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor, Biroului Electoral Central și, în cadrul acestuia, în mod special, AEP.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Evident că merită mulțumiri Guvernul, în special Ministerul Afacerilor Interne și structurile din cadrul Ministerului, Poliția, Jandarmeria, care toți și-au făcut datoria și cu folos. Mulțumiri merită, de asemenea, STS, care a avut grijă ca sistemele electronice să funcționeze bine. și o mulțumire specială merită, cu siguranță, observatorii independenți, care au contribuit la bunul mers al lucrurilor în ziua alegerilor.

Referitor la rata de participare, care a fost aproximativ 39,5%. Este o rată de participare pe care eu o consider mică, dar se încadrează în participarea pe care am avut-o și altă dată la alegeri parlamentare. Cu toții ne-am dorit, eu mi-am dorit foarte mult, să avem o participare mai bună, dar consider că cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus și sunt mulțumit că alegerile s-au încheiat bine.

Acum, așteptăm rezultatele finale. Se pare că aceste rezultate vor veni în cursul acestei săptămâni, probabil spre sfârșitul săptămânii, după ce se rezolvă și contestațiile care au fost depuse.

Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc în zilele următoare, în afară de acest lucru, vreau să se știe că mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea. Care continuare? Evident, de data această are de-a face cu formarea unui guvern.

Dacă până la sfârșitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament. Aceste lucruri vă vor fi comunicate în timp util.

Agenda consultărilor de mâine este fixată și Departamentul Comunicare Publică vă va pune la dispoziție detaliile. Dacă aveți întrebări, poftiți!’

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Domnule Președinte, au apărut deja voci din Partidul Social Democrat care amenință cu o eventuală suspendare a Domniei Voastre din funcție, în condițiile în care nu veți respecta voința poporului, și asta înseamnă, spre exemplu, din punctul de vedere al șefului PSD Alba, Liviu Dragnea Premier. Veți impune, în continuare, acele criterii de integritate despre care vorbeați înainte de alegerile parlamentare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici sunt două lucruri. Primul, mâine am prima rundă de consultări și vom vedea ce-și imaginează fiecare partid și cum dorește fiecare să-și propună agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enunțat înainte de campania electorală, ca să nu fie discuții după, și ele rămân în picioare.

Jurnalist: Ați enunțat, înainte de aceste alegeri, criteriile și principiile pe care le veți lua în considerare. Între timp, a apărut și o lege care interzice desemnare unui Premier condamnat. Dacă aceste lege va fi modificată, pentru că asta este discuția în momentul de față, veți renunța la principiile pe care le-ați enunțat, pentru că legea a fost modifică și vă permite o astfel de desemnare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu am condiționat și nu am legat, atunci când am enunțat criteriile de integritate, de nicio lege. Dar legea nu a apărut, ea este în vigoare din 2001 și dacă legea va rămâne sau nu, este o chestiune care depinde, sigur, de Parlament, de Curtea Constituțională. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva.

Jurnalist: Dacă Avocatul Poporului va contesta această lege de funcționare a Guvernului, la Curtea Constituțională, veți aștepta mai întâi un verdict din partea Curții, apoi veți desemna premierul?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi nu discutăm acum despre această lege. Este o chestiune secundară.

Jurnalist: Domnule Președinte, vă temeți cumva de eventualitatea declanșării unui demers de suspendare a dumneavoastră din funcție, așa cum amenință liderii PSD, dacă nu-l veți nominaliza pe Liviu Dragnea?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim.

Jurnalist: Liderii social-democrați au spus că vor să vină cu un nume de Premier abia după ce va fi convocat Parlamentul, și atunci să vadă dacă au sau nu majoritate. Dumneavoastră ați spus mai devreme că veți convoca Parlamentul abia după această primă rundă de consultări. Să înțelegem că nu sunteți de acord cu o astfel de amânare? Veți cere partidelor să vină mâine cu un nume de Premier sau aveți doar o discuție exploratorie, să o numim?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Pentru mâine am invitat partidele la consultări.

Jurnalist: Legat de întrebarea precedentă, aveți o confirmare din partea tuturor partidelor că vor participa?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nici nu le-am trimis. Am dorit să fac prima dată acest anunț public și, cu ajutorul dumneavoastră neprețuit, se va afla foarte repede. și, în paralel, vom trimite și invitațiile, după care, sigur, partidele ne vor comunica cine vine.

Jurnalist: Majoritatea care se prefigurează în Parlament, PSD+ALDE, pare decisă să înainteze singura variantă Liviu Dragnea, indiferent dacă dumneavoastră acceptați sau nu. Cât de departe sunteți dispus să mergeți în refuzul unei variante care are anumite probleme din punct de vedere al integrității?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deocamdată, nu avem nici propunere, nici desemnare, nici refuz. Mâine începem.

Jurnalist: Având în vedere fosta dumneavoastră colaborare cu PNL, cum comentați rezultatele obținute de PNL la aceste alegeri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste rezultate nu le comentez. Le vor comenta cei din PNL și toți analiștii care sunt preocupați de aceste chestiuni.

Jurnalist: Având în vedere rezultatele slabe ale adversarelor PSD, care v-au susținut și pe dumneavoastră în campania din 2014, considerați că aveți vreo responsabilitate pentru rezultatele respective? Prestația dumneavoastră a dezamăgit electoratul și s-a reorientat către PSD?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Responsabilitatea mea este să găsesc cea mai bună soluție pentru un guvern după alegeri.

Jurnalist: Mai vedeți posibil un guvern de dreapta condus de Dacian Cioloș, în situația din acest moment, a rezultatului alegerilor?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta o să îmi spună partidele probabil mâine.

Jurnalist: Ați avut cumva o întâlnire cu Premierul Dacian Cioloș după alegeri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, n-am avut o întâlnire cu Premierul Dacian Cioloș după alegeri.

Jurnalist: Aveți programată vreo întâlnire cu dânsul?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Toate întâlnirile mele publice vă sunt comunicate prin site-ul nostru și prin Departamentul Comunicare Publică.

Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!

Departamentul Comunicare Publică

Distribuie acest articol