Declarația de venit în Italia (730). Sancțiuni dure pentru cine omite să își declare veniturile

Ionela Mihaela Dumitru, consultant fiscal la Torino, a atras atenția recent, în cadrul unei sesiuni de informare pe tema drepturilor și obligațiilor lucrătorilor români din Italia, desfășurată la data de 3 martie 2022, asupra sancțiunilor dure luate de statul italian împotriva celor care omit să își depună declarația anuală de venit (formularul 730).

„Amenzile de câteva sute de euro pentru cei care nu depun declarația de venit ajung la câteva mii, usturătoare, pentru că se adaugă neplata la timp și penalități pentru fiecare zi de întârziere. Astfel se ajunge la unele sume devastatoare, am avut cazuri de badante care au primit 10.000, 20.000 de euro de plată. Uneori au fost și greșeli de calcul ale instituțiilor italiene, de aceea fiecare dosar trebuie verificat la virgulă. Dar sunt cazuri în care am plâns când am văzut amenzile. Când ai un cod fiscal, e scris pe frunte ce și cât ai de plătit. De aceea, informarea oficială e sfântă”, a precizat Mihaela Dumitru.

Ea a vorbit și despre riscurile care derivă atunci când nu se completează corect declarația de venit sau este incompletă:

„Apreciez foarte mult româncele care lucrează în domeniul asistenței familiare și care sunt atente la a face declarația de venit corect și la timp. Cine trebuie să o facă? Toți cei care au un venit peste 8.000 de euro anual și cei care au sub 8.000, dar au avut două CUD – uri de exemplu, chiar dacă au avut și o perioadă de șomaj. Fundamental e să se înțeleagă importanța de a lucra în legalitate. Lucrând legal, se pot avea beneficii, cum ar fi pentru persoane care au rude în îngrijire, chiar în străinătate. Puțini știu că sunt cheltuieli care se pot recupera, doar dacă banii pentru rude în întreținere sunt trimiși cu documente doveditoare. Iar unele românce trimit chiar bună parte din banii câștigați într-o lună!”

Mihaela Dumitru a făcut precizări și la modalitatea în care personalul casnic din Italia poate beneficia de „ex-bonusul Renzi” (trattamento integrativo), în valoare de 100 de euro: „Cine completează declarația de venit trece și IBAN-ul, e obligatorie acest lucru, și astfel, în luna decembrie primește 1.200 de euro (anul trecut a fost 1.076).”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Apelul meu este unul la legalizare și la legalitate, pentru că dacă ai datorii la statul italian, acele datorii mai devreme sau mai târziu trebuie plătite, iar dacă se plătesc târziu amenzile sunt enorme”, a mai precizat Mihaela Dumitru.

Un video cu specificațiile consultantului fiscal Mihaela Dumitru poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/Rotalianul/videos/1087735402075810