Declarația unei românce din Italia care s-a deplasat în afara localității de reședință: „Trebuie să donez un rinichi”

O româncă rezidentă la Pisa în vârstă de 40 de ani a fost oprită și sancționată de polițiștii italieni la Sarzana, în Liguria, pentru nerespectarea normelor de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus. Când agenții au oprit-o și au întrebat-o motivul prezenței sale pe stradă răspunsul a fost u ul surprinzător: „Trebuie să donez un rinichi.”

Conform celor de la Citta della Spezia, femeia a fost oprită de polițiști în apropierea gării din localitate și a declarat cu calm că este la Sarzana în vederea donației unui rinichi. O justificare care s-a dovedit a fi falsă și a costat-o pe conaționala noastră o amendă pentru încălcarea regulilor anti-contagiune.

Verificări suplimentare în bazele de date ale poliției au scos la iveală că românca nu era la prima abatere de acest fel, cu câteva zile mai devreme fusese sancționată pentru că se deplasase în mod neautorizat de la Pisa la Viareggio.

În această perioadă este interzisă în Italia deplasarea cu mijloace de transport publice sau private, dintr-o localitate în alta. Deplasarea se poate face doar în scop de lucru, din motive de urgență absolută sau din motive de sănătate. Scopul deplasării trebuie demonstrat printr-o declarație pe propria răspundere. Veridicitatea declarațiilor poate fi supusă verificărilor ulterioare, iar falsitatea celor declarate constituie infracțiune.