Delegație de profesori români în Italia în cadrul proiectului „Copii între două lumi”

În cadrul proiectului de cercetare socio-pedagogică „Copii între două lumi”, realizat de Asociația culturală româno-italiană Propatria-Odv,  cu susținerea SGG-DRP sub patronajul Ambasadei României în Italia, s-a desfășurat la Roma, în perioada 9-12 noiembrie 2021, o vizită de lucru a unei delegații din județul Vrancea, formată din cadre didactice, psihologi, sociologi și reprezentanți ai CJRAE și ISJ Vrancea.

Din delegație au făcut parte: Prof. Daniel Gherasim, Inspector General adjunct ISJ Vrancea, Prof.dr. Silviu Brebulet, Prof.dr. Florentina Ciomaga și Prof. Mădălina Brebulet de la CJRAE Vrancea, Prof. Ionuț Bercaru, Școala generală Popești, Dana Negoiță, psiholog, Prof. Corina Vișan, Liceul Economic Focșani, Prof. Simona Safta, director adjunct Liceul de Arte Gh. Tăttărescu din Focșani și Denisa Porumboiu, sociolog.

Pe parcursul vizitei au avut loc întâlniri cu cadrele didactice de la I.C. Corrado Melone (Ladispoli), director Prof. Riccardo Agresti, I.C. Narni Scalo (Terni), Director Prof. Sandra Catozzi, I.C. Cecchina, director Prof. Pietro Volpones, I.C. Albano, director prof. Luigia Mastrosanti și Prof. Alessandra Zeppieri, Consilier pentru Politici educaționale, Politici de tineret, Politici europene de la Comune di Albano Laziale precum și cu profesoarele din cadrul cursului de Limba Cultură și Civilizație Românească, Gina Dumitriu (Terni) și Angela Nicoară (Ladispoli).

Au avut loc discuții și schimburi de metode și de bună practică în privința facilitării integrării educaționale, a copiilor emigranți și a prevenirii şi combaterii părăsirii timpurii a şcolii în rândul acestora.

În cadrul vizitei de lucru, delegația a fost primită la sediul Ambasadei de către E.S. George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia, care a salutat inițiativa și a purtat o discuție cu membrii delegației, în care au fost evidențiate multiplele probleme pe care le are comunitatea românească din Italia, în mod special problemele legate de copiii care riscă să își piardă limba, cultura și identitatea românească.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Delegație de profesori români în Italia în cadrul proiectului „Copii între două lumi”

Proiectul „Copii între două lumi”, urmărește furnizarea resurselor necesare pentru o mai bună înțelegere a dificultăţilor de reintegrare a remigranţilor în sistemul educaţional românesc şi al instrumentelor necesare pentru dezvoltarea şi implementarea unei strategii personale sau instituţionale de intervenţie specifică.

Acesta este articulat în trei etape, cea de cercetare  sociologică, cantitativă și calitativă, cea de observație participativă prin schimbul de experiență realizat între profesorii români și profesorii italieni și, cea de a treia etapă, aceea de diseminare a rezultatelor, a evaluării finale a proiectului şi a prezentării lucrării de cercetare.

Această ultimă etapă va fi marcată de Conferință finală care va avea loc la Focșani în Sala Mare a Consiliului Județean Vrancea, în data de 26 noiembrie 2021.

La conferință vor interveni toți factorii implicați în această cercetare, reprezentanți ai Ministerului Educației, ai SGG-DRP, ai partenerilor proiectului, reprezentanți de vârf din mediul academic și de cercetare.

Proiectul este finanțat de SGG-DRP și este realizat sub patronajul Ambasadei României în Italia, în colaborare cu Consiliul Județean Vrancea, cu ISJ și CJRAE Vrancea.