Depistarea cancerului la sân – control gratuit în România pentru femeile din mediul rural

În luna octombrie din acest an peste 1000 de femei din mediul rural vor beneficia în România de examinări gratuite menite să depisteze cancerul la sân.

Campania “Nu am făcut destul”– destinată mediului rural – se află la a treia ediție și este derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. (FABC).

Dintre cele 1025 de femei examinate în 2015, pentru 8,5% dintre ele au fost recomandate investigații suplimentare.

“Cele mai frecvente observații ale medicilor au fost legate de prezența nodulilor la unul sau ambii sâni, formațiuni palpabile fixe sau mobile, dure, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare sau dureri ale sânilor,  secreții la mameloane”, a arătat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, citat de Mediafax.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă femeile. Procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră, 36%, este mai mare decât media europeană situată la un procent de 29%.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cancerul de sân este o boală tratabilă și vindecabilă însă doar atunci când medicul  îl depistează din timp și pacienta urmează tratamentul prescris.

Palparea lunară corectă a sânilor și vizita periodică la medicul specialist pot face diferența dintre o boală fatală și una tratabilă.

În urma acțiunii din octombrie – decembrie 2015, când pentru al doilea an consecutiv s-a organizat o caravană destinată mediului rural în cadrul acestei campanii naționale de informare cu privire la cancerul de sân,  Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a declarat:

“Rezultatele acțiunii desfășurate anul trecut au fost îngrijorătoare. Din totalul de 1.025 femei examinate, 83,7% nu își făcuseră niciodată un control specializat și doar 37% dintre ele își autopalpau sânii. De asemenea, 4,78% dintre femeile care au beneficiat de consultul medical al sânilor aveau un istoric de cancer la sân de aceea, implementarea unor programe de screening pentru cancerul la sân este esențială. Chiar dacă problema este cât se poate de personală,  instituțiile specializate pot și trebuie să susțină prevenția instalării bolii”. (Cezar Irimia, președinte FABC)

Factorii de risc pentru cancerul de sân sunt menopauza, care de multe ori se instalează foarte devreme, chiar și la 40 de ani, absența sarcinii, prezența cancerului în familie, obezitatea, regimul de viață.

Orice femeie poate preveni apariția cancerului mamar printr-o alimentație sănătoasă, având un mod de viață activ, limitând consumul de alcool și tutun, fiind foarte atentă la toate schimbările care apar la nivelul sânilor și făcând anual investigații medicale de control şi prevenire.

Distribuie acest articol