Detalii noi în cazul moldoveanului din Italia ucis de un conațional. „Vitalie Sofroni. Un erou. Mulțumesc!”

„Vitalie Sofroni. Un erou. Mulțumesc!”

Vitalie Sofroni, 39 de ani, omorât de un conațional în Italia după ce a apărat o femeie cu o fetiță de 9 luni în brațe. Foto: Facebook

Scurt și la subiect mesajul transmis de Micaela Lazzari pe Facebook la aflarea tragediei care a emoționat toată Italia, petrecută marți, 5 iulie 2022, într-o parcare de pe strada Fontanini, situată la numărul civic 91 în Parma, regiunea Emilia-Romagna.

Mesajul transmis de Micaela nu este singurul de acest gen însă. Italieni, moldoveni, români dar și cetățeni de alte naționalități, cu toții au reacționat la fel când au aflat că un bărbat și-a sacrificat viața pentru a apăra o femeie cu o fetiță de numai câteva luni în brațe.

„Vitalie nu a ezitat o clipă și a intervenit pentru a proteja femeia de ceea ce, în scurt timp, s-a transformat într-o violentă agresiune verbală și fizică (…) A murit așa, Vitalie Sofroni, sacrificându-și propria viață pentru a salva-o pe cea a unei femei, evitând astfel, probabil, unul dintre nenumăratele feminicide. Un gest măreț din partea unui om măreț”, a scris jurnalistul și scriitorul italian Lorenzo Tosa, pe pagina sa Facebook.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Iată ce se poate întâmpla când un bărbat apără o femeie de un potențial feminicid. A fost un erou, și-a riscat și dat viața, dar ar trebui să fie normal să aperi și să intervii pentru a evita violența. Onoare lui, păcat că mulți întorc capul”, a scris și Gianni Carfi pe Facebook.

Vitalie trăia în Italia de circa 20 de ani, fiind stabilit la Parma, dar era originar din satul Verejeni, raionul Telenești din Republica Moldova, iar gestul lui Vitalie a ajuns și până la urechile consătenilor săi, cineva propunând acum ca una dintre străzile satului să poarte numele eroului moldovean.

„Am aflat cu tristețe despre trecerea în Lumină a consăteanului meu Vitalie Sofroni, decedat în Italia. Vitalie a plătit cu propria viață voind să salveze viața unei femei agresată de soțul acesteia. Sacrificiul adus pe altarul Vieții îi înalță astăzi sufletul în inima celor mai curate gânduri și amintiri. Despre aceasta o spunea chiar el acum câteva zile printr-o postare atât de revelatoare: «FĂ BINE, CĂCI BINELE ÎȚI VA PĂSTRA SUFLETUL FRUMOS». În aceste cuvinte sălășluiește însuși destinul său. Ele, cuvintele, împreună cu cei care l-au cunoscut și iubit nu-l vor uita niciodată. Vitalie Sofroni și-a făcut casă în Cer locuind de-acum înainte în această povață lăsată ca pe o sfântă moștenire. Iar în satul Verejeni, r-nul Telenești, locul în care Vitalie s-a născut și a crescut, ar fi binevenit să existe o stradă care să-i poarte numele, iar alături de numele său să fie scris: «Pe acest drum a pășit tânărul cu Suflet Frumos: Vitalie Sofroni»”, a scris Crina Popescu pe Facebook.

„Dumnezeu sa te ierte eroul nostru! Drum lin către îngeri! Ai lăsat o durere imensă”, a scris sora lui Vitalie pe Facebook.

În cursul serii de ieri, 6 iulie 2022, în parcarea din Parma în care moldoveanul de 40 de ani și-a pierdut viața, s-au adunat zeci de persoane pentru a-l comemora, pentru a aprinde o lumânare și a lăsa un buchet de flori.

Foto: Stella-Svetlana Sofroni/Facebook

„Mi-au spus să vin repede aici, fiindcă fratele meu a fost înjunghiat. Am ajuns aici și l-am găsit la pământ… A ajuns și poliția, ambulanța… asta e tot”, a declarat sora lui Vitalie într-un video publicat de Parma Today.

„A salvat o femeie cu un copil, atât. Nu știu nici eu care este motivul”, a mai adăugat, în lacrimi, sora moldoveanului ucis, întrebată de reporter dacă știe ce anume a dus la această tragedie.

Aceeași publicație, menționată mai sus, vine însă cu detalii intrigante referitoare la această dramă, într-un articol publicat astăzi, 7 iulie 2022, în care explică cum Vitalie o găzduia în casa sa de circa două zile pe femeia pe care a apărat-o și fetița ei de numai 9 luni.

Potrivit investigațiilor efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Parma reiese că totul a început când, în acea seară de 5 iulie 2022, soțul femeii, un tânăr moldovean de 25 de ani, ar fi dat buzna în locuința lui Vitalie, înarmat cu un cuțit, și a luat-o cu forța pe soția sa și fiica lor.

Vitalie Sofronie nu se afla în acel moment acasă, dar a fost anunțat de o vecină de-ale sale de cele întâmplate și a pornit în căutarea lor, găsindu-i în parcarea de pe via Fontanini din Parma.

Înfruntându-l pe soțul violent al femeii, în încercarea de a apăra-o pe aceasta și pe fetița ei, Vitalie a fost înjunghiat cu cuțitul în inimă și lăsat pe asfalt să moară singur.

Mai mulți localnici, care au asistat la teribila crimă, au sunat imediat la 112, iar la fața locului au intervenit diferite echipaje ale forțelor de ordine.

Între timp însă, criminalul s-a îndepărtat, trăgându-le după el și pe soția și fetița sa, încercând să-și facă pierdută urma pe câmpiile agricole de pe lângă Parma.

Identificat de oamenii legii, tânărul moldovean a fost dat în urmărire generală și mai multe patrule de poliție și carabinieri au pornit în căutarea sa.

La puțin timp după ora 22:30 însă, la 112 a sunat însuși criminalul care transmitea că tocmai omorâse o persoană și că se afla pe via Dei Gelsi.

O patrulă a carabinierilor a ajuns în scurt timp pe acea stradă, unde au găsit-o pe femeie cu fetița în brațe, iar la mică distanță de ea pe soțul acesteia, în stare de agitație puternică.

Bărbatul le-a predat polițiștilor cuțitul folosit pentru a-l înjunghia pe Vitalie, apoi a fost încătușat și dus la cazarma carabinierilor, ulterior fiind transportat la penitenciar.