Românii vor putea lucra fără restricţii în Elveția începând din 2019. Salariul mediu: 6.000 de euro

Începând din luna mai 2019, românii vor putea munci din nou fără restricții pe piața muncii din Elveția, după restricțiile care au fost reintroduse din cauza afluxului mare de lucrători din România și Bulgaria.

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două ţări pe piaţa muncii.

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset, a afirmat că, din luna mai 2019, nu vor mai exista restricţii pe piaţa muncii din Elveţia pentru cetăţenii români.

„În luna mai 2019 ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferenţă şi nicio restricţie”, explica Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

Conform Acordului din 1999 dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP), aplicabil și României și Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioadă de 7 ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În luna aprilie a anului 2018, Consiliul federal elveţian a decis să prelungească clauza de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE – Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor.

Potrivit statisticilor, salariul mediu în Elveția este in jur de 5.500 – 6.000 de euro, în funcție de industrie. Cele mai mari venituri le au angajații din industria farmaceutică – 10.000 de franci elvețieni pe lună, urmată de asigurări, industria IT și servicii financiare, domenii în care se câștigă peste 9.000 de franci pe lună.

La polul opus, sunt salariile din serviciile HR – 4.000 de franci pe lună, HoReCa – 4.300 de franci pe lună și retail – 4.700 de franci pe lună. În construcții se câștigă în jur de 5.500 de franci pe lună, iar o asistentă poate primi între 4.000 și 6.000 de franci.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20