Membră a guvernului italian condamnată pentru că a defăimat o româncă pe Facebook

Judecătorii de la Tribunalul din Torino au condamnat-o pe Laura Castelli, actual ministru adjunct la Ministerul Economiei și Finanțelor, pentru defăimare agravată, după un proces în care a fost acuzată că în iunie 2016 a înjosit o candidată Pd la alegerile locale și anume pe românca Lidia Lorena Roșcăneanu.

Laura Castelli, pe atunci deputată din partea Mișcării 5 Stele (M5S), l-a atacat în timpul campaniei electorale pe Piero Fassino, care încerca să obțină al doilea mandat de primar și a făcut aluzii la o relație între el și tânăra română. Laura Castelli a publicat o postare pe Facebook și întreba făcând referire la Fassino și Lidia Roșcăneanu, care apăreau împreună într-o fotografie: „Ce legături există între cei doi?”

Întrebare tendențioasă, însoțită de alte insinuări: „Fassino oferă contractul pentru barul Tribunalului unei firme care a falimentat de trei ori, care se ocupă de zonele verzi, cu o scădere suspectă a ofertei. Procuratura investighează. Fassino o candidează pe barmaniță pe liste. Cel puțin inadecvat, ce spuneți?”.

Comentariile la postarea respectivă au fost deosebit de jignitoare pentru tânăra română și mulți dintre cei care au comentat au fost dați în judecată alături de Laura Castelli.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lidia Roșcăneanu, în vârstă de 33, era candidată din partea Partidului Democrat în Districtul 3 al orașului Torino. Românca a sesizat procuratura cu privire la cele afirmate de Laura Castelli. Ea a declarat public la momentul respectiv:

„Am candidat într-o circumscripție pentru că nu erau alți reprezentanți ai comunității românești, deși aceasta este foarte numeroasă în oraș. Fratele meu mai mare este foarte activ în România într-un partid de inspirație socialistă și democratică, iar eu am crescut cu acele idei. Însă după acea postare nici măcar nu am prezentat documentele pentru a intra pe listă. Nu mai puteam. În afară de insultele de pe internet, unde spuneau că sunt amanta lui Fassino dacă nu și mai rău, chiar și frecventatorii tribunalului mă arătau cu degetul. Și eu eram o simplă casieră.”

Românca a mai precizat că a fost angajată în decembrie 2015 și că s-a înscris în PD abia pe 31 martie 2016. În fotografia apărută pe internet apărea alături de Piero Fassino singură, dar din imagine a fost tăiată partea în care era cealaltă candidată.

Laura Castelli a fost condamnată să plătească 5.000 de euro părții civile și sancționată cu o amendă de 1 032 de euro.

„Postarea publicată pe 7 iunie 2016, pe profilul meu public, nu avea conținut defăimător, ci avea drept scop să aducă la cunoștința opiniei publice o informație de interes public, referitoare la licitația ilegală pentru barul de la Palagiustizia din Torino”, a spus Laura Castelli care a completat:

„Respect sentința, dar voi face recurs, cu siguranță îmi va fi recunoscută exercitarea dreptului la critică politică.”

În același proces au mai fost condamnați alți doi inculpați care au răspuns cu insulte la adresa româncei, în timp ce alte trei persoane au fost achitate. În ianuarie, vor fi judecați alți 6 inculpați.