Din Marea Britanie în Italia cu o bombă artizanală. Cetățean pakistanez oprit dar lăsat să urce în alt avion câteva zile mai târziu

O știre transmisă la 1 august 2017, de ziarul britanic The Guardian, relatează un incident ce a avut loc pe aeroportul din Manchester, Marea Britanie, în data de 30 ianuarie 2017, când un bărbat născut în Pakistan, dar cu pașaport italian, a încercat să urce la bordul unui avion Ryanair cu o bombă improvizată.

Avionul în care bărbatul de 43 de ani, pe nume Nadeem Muhammad, a încercat să urce cu bomba, avea destinația Bergamo, Italia, însă acesta a fost oprit la timp de ofițerii de securitate ai aeroportului din Manchester. Aceștia au găsit asupra bărbatului un dispozitiv explozibil fabricat din baterii, bandă adezivă, un marker și ace.

Fiind supus unui interogatoriu, bărbatul a declarat că soția sa i-ar fi pus dispozitivul în rucsac pentru a se răzbuna pe el, iar negăsind substanțe explozibile în interiorul dispozitivului, ofițerii de pe aeroport au considerat că acesta nu este periculos și au lăsat bărbatul pakistanez în libertate.

După numai câteva zile, pe data de 5 februarie 2017, bărbatului i-a fost permis să urce într-un alt avion, autoritățile britanice dispunând arestarea acestuia abia pe data de 8 februarie 2017, după ce au realizat cu certitudine că dispozitivul pe care bărbatul îl avea asupra sa era o bombă improvizată.

Potrivit sursei citate, Muhamad neagă faptul că ar fi fost în posesia unui dispozitiv explozibil cu intenția de a pune în pericol viața sau proprietatea altor persoane dar procurorii britanici susțin că „singurul motiv pe care acesta l-ar fi avut pentru a urca în avion acel dispozitiv explozibil, este pentru că intenționa să-l detoneze în interiorul avionului Boeing 737”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Procurorii au mai adăugat că nu știu cu siguranță dacă motivul acestei tentative ar fi de natură teroristă dar că „deși cel mai probabil acela a fost motivul, în egală măsură putea fi și o dorință a bărbatului pakistanez de a se sinucide sau alte motive”.