Doi adolescenți români din Italia, victime ale unui jaf. Unul nu mai poate merge, celălalt are coșmaruri

Două mame de naționalitate română, fiecare cu câte un fiu minor cu grad de handicap, au fost jefuite marți, 12 iulie, în cartierul Calambrone din orașul italian Pisa (Toscana). Hoții au furat diverse obiecte din mașina celor patru conaționali, printre care o proteză ortopedică, indispensabilă deplasării unuia dintre băieți.

Conform Il Resto del Carlino a fost vorba de mai mult decât un simplu furt estival al unei mașini parcate, deoarece prejudiciul – material și moral – de data aceasta nu poate fi cuantificabil.

Cele două mame și fii lor, care sunt veri, toți de origine română, locuiesc de ani de zile în orașul Forli (Emilia-Romagna).

Ziua în amiaza mare, hoții au pus ochii pe mașina victimelor care era parcată în locul special destinat vehiculelor persoanelor cu dizabilități din fața clinicii medicale Stella Maris, o importantă unitate medicală cu o înaltă specializare în domeniul neuropsihiatriei pentru copii și adolescenți.

În portbagajul mașinii se aflau mai multe bagaje cu acte, inclusiv cardul de handicap aparținând lui Gabriel, un băiat autist în vârstă de 11 ani care a fost foarte afectat în urma furtului, precum și chei, un portofel și proteza ortopedică aferentă lui Iulian, un băiat de 17 ani care acum nu mai poate merge și care va trebui să aștepte cine știe cât timp să-și cumpere o nouă proteză personalizată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Gabriel este tratat la clinica Stella Maris, unde o dată la două luni este supus vizitelor de specialitate. El vine mereu împreună cu mama lui, rezidentă în Italia de 18 ani. Acum, cei doi au fost însoțiți și de vărul băiatului și de mama acestuia. Plecați dis-de-dimineață din Forli (247 km până în Pisa), cei patru ajunseseră în Calambrone tot în dimineața târzie a zilei de marți.

Programul, stabilit deja din Forli, era simplu: examenul medical, care s-a încheiat în jurul orei 12:30, iar apoi câteva ore de relaxare împreună, pe plaja clinicii Stella Maris. La ora 18:00, la întoarcerea de la plajă, surpriza neplăcută a spargerii mașinii a fost observată imediat.

„După vizită ne-am schimbat în mașină, lăsând bagajele în portbagaj – explică Mihaela, mama lui Gabriel și proprietara mașinii – dar nu ne-am așteptat niciodată să o găsim vandalizată. Am căutat peste tot, sperând să găsim bagajele aruncate de hoți, atât spre Tirrenia, cât și spre Calambrone.

„Într-un container unde se aruncă sticla era un rucsac, dar nu era al nostru. Am sunat imediat la 112, dar secția din Tirrenia este închisă după-amiaza. Așa că ne-am îndreptat spre Marina’s, cu ajutorul Google Maps. Am ajuns la destinație în jurul orei 20:00, după ce am căutat peste tot bagajele, iar carabinierii de serviciu ne-au spus că secțiile se închid și că nu putem depune plângerea.

- Continuarea după publicitate -

„Așa că ne-am întors în mașină și am revenit la Forli, unde miercuri dimineață am depus o plângere. Între timp, pentru Iulian, cererea pentru o proteză nouă a fost deja înaintată AUSL-ului Reggio Emilia (unitatea de asistență medicală locală), dar nu știm când va sosi.

„Fără ea, băiatul practic nu este capabil decât să facă doar câțiva pași, de la dormitor la baie. Fiul meu, pe de altă parte, este foarte supărat, are coșmaruri. Se gândește la hoți, la geamurile sparte, la obiectele furate… Ne pare foarte rău și suntem dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat. Gândul de a reveni în două luni pentru următoarea vizită medicală, îmi face rău”, mărturisește Mihaela.

Din acest motiv este de înțeles și apelul din inimă făcut de cele două mame către locuitorii din zonă: „Dacă cineva găsește aruncată proteza ortopedică dar și documentele, aruncate în jurul Calambronei sau Tirreniei, rugăm să fie duse la secția de carabinieri”.

@rotalianul