Doi francezi riscă până la 6 ani de închisoare fiindcă au furat nisip de pe o plajă din Sardinia

Doi cetățeni francezi, soț și soție, riscă să fie condamnați la închisoare pentru o perioadă între unul și șase ani după ce au fost prinși cu 40 de kilograme de nisip în portbagajul mașinii lor, nisip pe care l-au furat de pe o plajă din Sardinia, Italia.

În urma unei legi intrate în vigoare la 1 august 2017, prelevarea de nisip, pietre și scoici de pe plajele din Sardinia poae fi pedepsită cu amenzi de până la 3.000 de euro și închisoare între 1 an și 6 ani, relatează BBC.

„Plajele cu nisip sunt una dintre principalele atracții din Sardinia. Există două amenințări: una este cea de eroziune, care este parțial naturală și parțial indusă de creșterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice; a doua este furtul de nisip din partea turiștilor”, a declarat pentru sursa citată Pierluigi Cocco, rezident în Cagliari și om de știință.

Sticle cu nisip, pietricele și pungi cu scoici furate de turiști de pe plajele din Sardinia. Sursa: BBC.com

Cei doi francezi au fost prinși de polițiștii italieni în timp ce se pregăteau de îmbarcare cu mașina pe un bac în localitatea Porto Torres din provincia Sassari. În portbagajul jeepului, cetățenii francezi aveau mai multe sticle de plastic pline cu nisip luat de pe o plajă din localitatea Chia, sudul Sardiniei. Aceștia au declarat polițiștilor că au luat nisipul ca suvenir, dar mulți turiști fură nisip de pe plajele din Sardinia pentru a-l vinde apoi pe internet.

Nisipul alb de pe insulă este considerat un bun public și este protejat prin lege, iar rezidenții se plâng de ani de zile de faptul că turiștii fură bunuri naturale, inclusiv nisipul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Nisisp confiscat de la o femeie de origine franceză în timp ce se pregătea să plece de pe aeroportul din Cagliari în luna august a anului 2017. Foto: BBC.com

Corpul forestier al insulei spune că plajele din Sardinia au fost create pe parcursul a milioane de ani și „a lua o mică sticlă poate să nu pară mare scofală, dar dacă toate milioanele de turiști ar face acest lucru, tone și tone ar dispărea în fiecare an.”