Doi imigranți africani, eroi în Italia. Au salvat cinci persoane din autobuzul prăbușit la Mestre

Boubakar Toure și Godstime Erheneden, doi imigranți africani care trăiesc în Italia și lucrează ca muncitori la Fincantieri, au devenit eroi în seara tragică de marți, 3 octombrie, când un autobuz s-a prăbușit de pe un pod la Mestre și 21 de oameni au murit.

Boubakar, un tânăr de 27 de ani din Gambia, care locuiește de un deceniu în Italia și Godstime, un sudor nigerian în vârstă de 30 de ani, locuiesc împreună, în imediata apropiere a locului în care a avut loc accidentul.

Ei au reacționat cu curaj și spirit civic când, în jurul orei 19:50, liniștea a fost spulberată de un zgomot asurzitor. Un autobuz plin cu turiști de mai multe naționalități a căzut de pe șosea, de la o înălțime de aproximativ 10 metri.

photo_2023-10-04_09-20-17

„Eram în bucătărie, găteam orez și am auzit un zgomot foarte puternic, am crezut că este un cutremur. Apoi prietenul meu, Godstime, a venit fugind și mi-a spus că a văzut un autobuz căzând de pe pasajul superior”, a povestit Boubakar Toure pentru Corriere della Sera.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ambii au ieșit afară și s-au repezit la locul tragediei. Ceea ce au găsit acolo i-a șocat: un autobuz răsturnat, o grămadă de metal încins și țipete disperate care păreau a străpunge întunericul.

Fără să stea pe gânduri, cei doi prieteni și colegi de apartament s-au avântat în mijlocul coșmarului pentru a salva cât mai multe vieți posibil.

„Auzeam oameni strigând, prinși printre fiarele contorsionate. Cereau ajutor”, relatează Boubakar.

Au intrat în autobuzul răsturnat cu roțile în sus și au scos cel puțin cinci persoane, inclusiv o fetiță de doi ani.

Godstime a povestit: „Era o femeie care vorbea în engleză și plângea. Pe măsură ce o trăgeam afară, ea spunea scoate-o pe fata mea, scoate-o pe fata mea. Era o fetiță mică, cred că avea doi ani. Era inconștientă, sper că trăiește. Sunt devastat, are vârsta fiului meu. E ca și cum l-aș fi pierdut pe el.”

Priveliștea șoferului de autobuz, care își pierduse deja viața, i-a înfiorat.

Manevrele de salvare ale celor doi africani nu au fost fără consecințe. Boubakar, care a devenit și el tată de puțin timp, și-a ars mâinile, în vreme ce flăcările creșteau, devenind din ce în ce mai înalte și îl împiedicau să mai salveze și alte vieți.

A trebuit să se retragă pentru că a suferit arsuri la mâini, în timp ce prietenul său a rămas desculț:

„Am vrut să-i salvez pe oamenii care se mai auzeau țipând, dar flăcările creșteau și deveneau prea mari. A trebuit să renunț. Godstime, însă, a rămas desculț: în zarvă și-a pierdut pantofii, care au rămas cine știe unde, pe lângă carcasa autobuzului ars.

Pe măsură ce minutele au trecut, la locul tragediei au ajuns zeci de persoane, inclusiv forțele de ordine, pompieri și cetățeni de rând.

Dar mâinile și sufletele celor doi imigranți africani au fost marcate de momentele în care și-au dedicat timp, curaj și energie pentru a salva vieți. Pentru mulți, cei doi bărbați au fost niște eroi. Vezi AICI momentul în care autobuzul a căzut de pe viaduct.