Doi italieni și proiectul lor inovator: după moarte oamenii pot fi transformați în copaci

Doi designeri italieni,  Anna Citelli şi Raoul Bretzel, au pus la punct de ceva timp un proiect inedit, care schimbă cu totul conceptul funeraliilor tradiționale. Cei doi italieni au gândit „Capsula Mundi”, adică nişte săculeți în formă de ou, în care trupurile neînsuflețite ale pământenilor ar urma să fie încapsulate, în poziția fetusului. Capsula organică, făcută dintr-un material sută la sută biodegradabil în timp, transformă încetul cu încetul, corpul persoanei decedate într-un copac.

„Capsula Mundi. O moarte plină de viață”, scrie pe site-ul celor doi italieni

Mai întâi, corpul persoanei decedate este încapsulat în poziție fetală și îngropat în pământ. Deasupra capsulei, în locul crucii sau a pietrei funerare, se plantează fie o sămânță, fie un puiet gata răsărit și pornit în vegetație. Apoi, pe măsură ce timpul trece, corpul neînsuflețit se transformă în nutrienți care vor hrăni copăcelul, permițându-i să crească neîntrerupt.

Când simți că sfârșitul ți-e aproape, poți să-ți alegi singur specia de copac în care vrei să te transformi, așa cum, într-o înmormântare normală, ai da instrucțiuni și ți-ai alege modelul de coșciug.

Anna Citelli şi Raoul Bretzel , italienii care au inventat Capsula Mundi

„Este primul proiect menit să promoveze realizarea unor cimitire verzi în ţara noastră”, se precizează cei doi designeri italieni. „Capsula Mundi se îngroapă în pământ precum o sămânţă, iar copacul se plantează deasupra sa. Tipul de copac trebuie ales de respectiva persoană în timpul vieţii, urmând ca prietenii şi rudele să se ocupe de îngrijirea lui după decesul acesteia. Cimitirul nu va mai fi plin de cruci şi pietre funerare, ci va deveni o pădure sacră”, spun inițiatorii proiectului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În concluzie, aceste capsule ar putea înlocui în timp cimitirele cu păduri sau parcuri memoriale, în care familia ar putea să intre și să îngrijească copacul persoanei iubite.

Deși este un concept italian, această modalitate de îngropare a trupurilor neînsuflețite nu este permisă încă în Italia, dar există locuri în Statele Unite și în Anglia unde conceptul este legal și se bucură deja de succes.

Distribuie acest articol