Doi morți la Veneția, apă înaltă în urma celei mai puternice maree din ultimii 50 de ani

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Veneția se confruntă cu o situație deosebită de vreme rea, două persoane au decedat din cauza apei înalte care a invadat orașul italian. În ultimele ore s-a înregistrat cea mai puternică maree din ultimii 50 de ani. Matteo Salvini a anunţat pe reţeaua de socializare Twitter că două persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundațiilor din Veneția.

Foto: Venezia Today

Celebrul oraș italian a fost lovit de cea mai semnificativă maree din ultimii 50 de ani, turiştii fiind nevoiţi să-şi caute adăpost pe străzile inundate, în timp ce vântul puternic a provocat valuri în celebra Piaţă San Marco. Nivelul apei a ajuns până la 1.87 metri înălţime  au declarat reprezentanţii de la Centrul de Monitorizare. Doar o singură dată de la începerea înregistrării datelor în 1923 a mai avut loc un astfel de eveniment, în anul 1966 când nivelul apei a ajuns la 1.94 metri înălţime.

- Continuarea după publicitate -

„Avem de-a face cu o maree excepţional de mare. Toată lumea a fost mobilizată pentru a face faţă urgenţei”, a spus primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, pe Twitter. Inundaţiile excepţionale, pentru care a dat vina pe criza climatică, au fost „o rană care va lăsa o cicatrice permanentă”, a mai adăugat Brugnaro.

Foto: Venezia Today

Presa italiană a relatat că un localnic în vârstă de 78 de ani a fost ucis de un şoc electric după ce locuinţa sa a fost inundată.

Începând din anul 2003, un proiect major de infrastructura a fost pus în practică pentru a proteja orașul, dar a fost afectat de depășirea costurilor planificate, scandaluri și amânări.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Piața San Marco este afectată în special de fluxurile ridicate, fiind situată într-una dintre cele mai joase zone ale Veneției.

Foto: Venezia Today

Patrimoniu în pericol

Din păcate, alături de Veneția și alte binecunoscute locuri turistice din Europa s-ar putea „alătura” Veneției pe lista patrimoniilor UNESCO în pericol. Lacurile din Parcul Național Plitvice (Croația) și Centrul istoric din Viena (Austria) sunt doar câteva dintre acestea.