Doi români prinși în Italia cu peste 300 de kilograme de pește pescuit ilegal

În urma unui control desfășurat joi, 18 februarie a.c., în jurul orei 22.00, în localitatea italiană Sozzago din provincia Novara, doi cetățeni români au fost denunțați pentru infracțiuni legate de pescuitul ilegal. Poliția Locală din Trecate, în colaborare cu gardienii voluntari ai Federației Italiene de Pescuit Sportiv și Activități Subacvatice (FIPSAS) din Novara, au descoperit că românii (unul de 22 de ani rezident în Taino, provincia Varese și celălalt în vârstă de 31 de ani fără rezidență în Italia, dar domiciliat în Borgo Ticino, provincia Novara) aveau în furgoneta cu care se deplasau 300 kg de pește de diferite specii.

În timp ce polițiștii patrulau pe Strada Provinciale 5, care leagă localitățile Trecate și Sozzago, au observat o furgonetă care ieșea de pe o stradă laterală și au oprit-o pentru un control de rutină, scrie newsnovara.it. În urma verificărilor efectuate au fost descoperite mai multe recipiente care conțineau un total de 300 kg de pește din speciile crap, șalău și somn.

O parte din peștele găsit în furgoneta românilor. Foto: newsnovara.it

Agenții au cerut imediat intervenția gardienilor voluntari FIPSAS, cu ajutorul cărora a fost posibilă reanimarea și eliberarea în apă a circa 100 de kilograme de pește. Din nefericire, celelalte 200 de kilograme de pește nu au mai putut fi salvate, fiind transportate în această dimineață la Direcția Sanitar Veterinară din Novara, pentru a fi incinerate.

Peștele care nu a putut fi salvat va fi incinerat. Foto: newsnovara.it

Forțele de ordine au constatat că peștii au fost pescuiți în mod ilegal în apele pârâului Terdoppio pentru a fi comercializați, mai precizează sursa citată. Cei doi cetățeni români sunt anchetați acum pentru transport de animale asomate și ucise, iar furgoneta a fost pusă sub sechestru pentru ulterioare investigații.

„În așteptarea analizării situației celor doi de către magistrați, țin să mulțumesc, în numele administrației, gărzilor voluntare care încă o dată au pus la dispoziția teritoriului competența și pregătirea lor în activitățile de suport, având o importantă contribuție în ceea ce privește redactarea proceselor verbale, dar și pentru efortul lor de a salva un număr cât mai mare de pești, protejând astfel ecosistemul cursurilor noastre de apă. Recomand personal tuturor asociațiilor locale să presteze maximă atenție pentru a evita ca astfel de fenomene să se mai producă, exact cum gardienii voluntari fac asta constant prin prezența lor în provincie”, a declarat consilierul provincial delegat al Asociației de pescuit și vânătoare, Maurizio Nieli.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Și consilierul local pentru Siguranță și Poliția Locală din cadrul primăriei Trecate, Alessandro Pasca, și-a exprimat părerea în urma operațiunii: „Operațiunea desfășurată de agenții noștri demonstrează importanța controlului și monitorizării întreg teritoriului nostru, eficacitatea prezenței și patrulelor nocturne ale agenților pentru a putea intercepta și preveni episoade de genul acesta. La rândul meu, le mulțumesc, împreună cu agenții noștri, gardienilor voluntari FIPSAS pentru disponibilitatea colaborării lor cu Poliția Locală.”