Doi români din Italia care cerșeau pe stradă au făcut curat în jurul unui spital. „Era plin de măști aruncate peste tot”

Doi tineri români în vârstă de 35 și 33 de ani, foști cerșetori în fața Spitalului „Mater Salutis” din Legnano (Lombardia), au fost convinși să curețe suprafețele exterioare din jurul aceluiași spital, în sistem de voluntariat, relatează L’Arena.

De câteva luni, în zona din fața Spitalului „Mater salutis”, doi bărbați români colectează deșeuri, în special brățări sanitare uzate și măști, obiecte ce sunt mult prea des aruncate pe jos de către cei ce frecventează unitatea sanitară, în loc să fie duse la pubelele pentru gunoi din proximitate.

În fața mizeriei cauzate de aceste persoane necivilizate, Asociația „Tribunalul pentru Drepturile Bolnavilor și Bătrânilor” (TDMA) din Legnago a decis să facă o virtute din necesitate, „înrolând” pentru curățenie doi tineri din România, în vârstă de 35 și 33 de ani, persoane ce obișnuiau să cerșească la intrările spitalului sau în cele mai frecventate locuri din oraș.

O idee excelentă, deoarece se elimină degradarea deșeurilor abandonate în jurul spitalului și, în același timp, se ajută doi oamenii care cerșeau bani de la trecători. Echipați cu jachete portocalii și mănuși, cei doi români au fost astfel angajați de asociația prezidată de Roberto Venditti, pentru a curăța spațiile exterioare ale Spitalului „Mater Salutis,” toate acestea fiind în deplin acord cu conducerea spitalului.

„Într-o zi – spune Venditti – părăsind spitalul, am fost uimit de cantitatea de măști și brățări uzate, abandonate în toate spațiile exterioare ale centrului de sănătate de către cei care au fost în secții sau clinici. Și am avut o idee. Întâlnind în afara supermarketului un cerșetor, un bărbat sănătos și robust, i-am oferit ajutorul nostru, atât timp cât a făcut ceea ce i-am propus.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După ce a cerut autorizarea managerilor spitalului, Venditti a demarat ulterior proiectul „Spital curat (chiar și afară)”, făcându-l parte din acordul pe care asociația prezidată de el îl are cu ULSS, societate locală ce oferă, printre diferite alte activități, asistență cetățenilor privind accesarea serviciilor oferite de Autoritatea de Sănătate.

În virtutea acordului, cerșetorul român și un compatriot care trăia în aceleași condiții, au fost asigurați și incluși în lista voluntarilor asociației. „Până în prezent – subliniază Venditti – au fost efectuate șase intervenții: la final le donăm o sumă mică de bani celor doi, pentru a le da o mână de ajutor.” „Operatorii de salubritate” voluntari au curățat spațiile exterioare ale spitalului și, în plus, au reamenajat paturile de flori din afara Centrului de Activități Sociale din Via XXIV Maggio, unde își are sediul TDMA.

„Aceste două persoane s-au dovedit a fi foarte determinate și harnice și suntem mândri de acest lucru, deoarece am obținut două rezultate: curățarea exteriorului spitalului în fața gesturilor de necivilizație absolută și susținerea a două persoane care duc o viață grea.” De asemenea, asociația depune eforturi susținute pentru a le găsi un loc de muncă stabil celor doi români.

„Își caută cu disperare un loc de muncă pe care nu l-au putut găsi până în prezent,” relatează Venditti, „astfel încât cei care vor să le ofere celor doi tineri un loc de muncă stabil, ne pot contacta în via XXVI Maggio 10, de luni până vineri, de la 10 la 12 și de la 15 la 17.”

@rotalianul