Doi români din Italia trimiși în judecată, făceau parte dintr-o rețea de exploatare a muncitorilor agricoli

Direcția regională de investigare anti-mafie din Palermo a formulat cererea de trimitere în judecată a unui număr de 9 persoane implicate în ancheta numită „Ponos”, care ar fi scos la iveală o întreagă rețea de exploatare a muncitorilor agricoli pe câmpurile și în fermele provinciei Agrigento. Printre exploatatori sunt și doi cetățeni români, scrie Grandangolo Agrigento.

Cei doi români implicați sunt Neculai Stan în vârstă de 62 de ani și Vasile Mihu de 43 de ani.

Ancheta, în urma numeroaselor servicii de urmărire efectuate de investigatori cu ajutorul unui sistem complex de interceptare și filmare video, a scos la iveală existența unei rețele complexe care exploata fără scrupule forță de muncă în agricultură, în întreaga zonă Agrigento și nu numai. O organizație cu o structură solidă, condusă de două femei de origine slovacă, mamă și fiică. Un fenomen care în Italia se numește „caporalat”, un termen derivat de la cuvântul „caporale”, adică mijlocitorul însărcinat de latifundiari sau antreprenori să angajeze mână de lucru ieftină sau la negru.

Lucrătorii erau aduși din state UE, dar și din afara uniunii (Republica Moldova și Ucraina).

În cazul de față muncitorii agricoli erau plătiți cu mai puțin de 3 euro pe oră pentru munca efectuată, în timp ce organizația câștiga până la un milion de euro pe sezon. Oamenii ajungeau în sudul Italiei cu autobuzul și erau „găzduiți” contra cost de membrii rețelei. Cele două femei care se aflau în fruntea organizației tratau acorduri la negru cu fermierii italieni, după care lucrătorii erau transportați la muncă înghesuiți în microbuze, în condiții inumane. Anchetatorii au constatat că, în unele cazuri, au fost încărcate într-o singură autoutilitară până la 40 de persoane.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Procurorii adjuncți ai DDA din Palermo, Calogero Ferrara și Ilaria De Somma, au solicitat trimiterea în judecată pentru: Vera Cicakova, slovacă, 59 de ani și fiica ei Veronika, 37 de ani, cele două erau în fruntea organizației; Rosario Ninfosì, 52 de ani, din Palma di Montechiaro; Rosario Burgio, 42 de ani, din San Cataldo; Inna Kozak, ucraineană de 26 de ani; românii Neculai Stan în vârstă de 62 de ani și Vasile Mihu în vârstă de 43 de ani; Emilio Lombardino, 46 ​​de ani din Porto Empedocle; Giovanni Gurrisi, 41 de ani, din Agrigento.