Doi îngrijitori români, soț și soție, judecați în Italia pentru maltratarea bătrânului asistat

Doi soți români, care lucrau ca îngrijitori pentru un bătrân din provincia Modena, au ajuns în fața judecătorului acuzați fiind de rele tratamente, abuzuri și eludarea unei persoane incapabile. Ei ar fi profitat de problemele psihice ale pensionarului pentru a-și însuși bani, apartamente și alte bunuri din averea sa.

Bărbatul român a fost deja condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare, pe când procesul femeii continuă, informează Corriere della Sera.

Situația a fost scoasă la iveală de avocata Nicoletta Tietto care, din spirit civic și fără nicio compensație, a decis să investigheze și să afle ce se întâmplă cu pensionarul respectiv, care trăia în condiții deplorabile.

Pensionarul, în vârstă de 72 de ani, o angajase pe femeia româncă să aibă grijă de casă și de el, după ce îi asistase și pe părinții săi.

De-a lungul anilor, badanta, profitând pe tulburările cognitive ale bătrânului, reușise să obțină de la el două apartamente înregistrate pe numele ei, precum și să intre în posesia unor mari sume de bani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De altfel, cuplul de români îi gestionau pensia, lăsându-i în buzunar doar 50 de euro pe lună pentru țigări. Ziua îl scoteau pe bătrân din casă, iar acesta își petrecea timpul într-o clădire abandonată. Unii oameni din sat, cunoscând situația, îi duceau mâncare caldă, viața pensionarului bazându-se astfel pe compasiunea și sprijinul câtorva cunoștințe.

Totul a durat până când avocata Nicoletta Tietto a interacționat din întâmplare cu bătrânul respectiv, care i-a povestit ce se întâmplă și avocata a înțeles că este victima unei nedreptăți.

„Când l-am întâlnit – a povestit Tietto – am descoperit că de vreo 10 ani era victima unor rele tratamente din partea îngrijitorilor săi, mai exact de când tatăl lui murise. Nu mi-a spus în mod explicit că îl loveau, dar mi-a spus că ei nu voiau ca el să stea în casă, că de fapt casa era a lui, dar practic devenise a lor. M-a surprins starea de malnutriție în care se afla și lipsa de îngrijire. Nu putea să stea așezat pe scaun pentru că suferea de psoriazis sever și pe care nu-l trata. Era agitat și intimidat și a spus că cei doi voiau să știe tot ce îmi spunea.”

Cu ajutorul avocatei, bătrânul a depus o plângere și a fost deschisă o anchetă. S-a constatat că îngrijitoarea îl pusese să semneze numeroase împrumuturi care apoi erau virate în contul ei, deținut în comun cu soțul. Vârstnicul era așadar îndatorat la diverse companii financiare, iar de bani se folosiseră cei doi soți.

Acuzațiile la adresa lor sunt de rele tratamente și eludare a unei persoane incapabile. Soțul, care a optat pentru procedura prescurtată, a fost condamnat deja la 2 ani și 8 luni închisoare, în timp ce soția, care a optat pentru procedura obișnuită, va ajunge în fața instanței în luna iulie a acestui an.

„Sunt încrezătoare că și în cazul ei se va face dreptate”, a declarat avocata Nicoletta Tietto.

Distribuie acest articol