Doi soți români întorși din Italia, au deschis o afacere de succes cu vinuri ecologice. „Următorul pas este să ne extindem în Horeca”

Sebastian și Ioana Jitariu, un cuplu cu experiență în viticultură, dobândită peste hotare, s-au întors în țară duoă mai mulți ani munciți în Italia și au lansat propriile vinuri ecologice, sub denumirea Crama Jitar, relatează zf.ro.

1200-202405121028
Soții Jitariu. Sursă: zf.ro.

Lansarea a avut loc în 2021 și cei doi soți au devenit astfel pionierii acestui domeniu în județul Botoșani.

Povestea lor a început însă cu o simplă idee, născută într-o seară în timp ce degustau un pahar de vin: să planteze o viță de vie pe terenul familiei din comuna Frumușica.

12-crama-jitar2
Sursă: zf.ro.

„În Italia am învăţat cum se vinifică, mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit să ne întoarcem în România şi să aplicăm ceea ce am învăţat acolo. (…)

Mi-a plăcut foarte mult ideea de agricultură ecologică. Mai apoi, într-o seară, stând la un pahar de vin cu soţia mea am decis să plantăm o viţă de vie. Aveam teren la părinţii mei aici, în comuna Frumuşica”, a mărturisit Sebastian Jitariu pentru sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Crama a fost inițiată în 2019, iar primii pași în viticultura românească au fost făcuți cu soiurile Fetească albă și Fetească Neagră.

seb-jitariu
Sebastian Jitariu. Sursă: zf.ro.

Investiția inițială a venit din economiile câștigate în Italia, completată de împrumuturi de la familie și prieteni.

Gama de vinuri a crescut între timp, incluzând și soiurile Sauvignon Blanc și Pinot Gris. Varietatea Fetească Neagră este disponibilă atât în variantă maturată în stejar timp de șase luni, cât și nematurată, proaspătă.

Crama Jitar produce anual între 4.000 și 5.000 de sticle din toate sortimentele, iar produsele sunt disponibile online și în anumite băcănii din orașele Botoșani, Suceava, Iași, printre altele.

Planurile viitoare ale cramei includ deschiderea unui punct gastronomic local și atragerea de turiști.

„Avem început un proiect de dezvoltare a unui spaţiu în care să facem degustări şi chiar şi cazare pe viitor, să aducem clienţii, să le oferim o experienţă vitivinicolă plăcută, relaxantă în viile noastre. Pentru cramă, următorul pas este să ne extindem în Horeca”, a mai adăugat Sebastian, care a precizat că nu exclude nici posibilitatea exporturilor pe viitor.

„Soția mea gătește foarte bine, ea asta a făcut în Italia și sperăm că le vom putea oferi clienților noștri experiență gastronomică asociată cu vinurile noastre și relaxare”, a mai spus el.