Doi soți români otrăviți cu ciuperci în Italia. Simptomele intoxicației

Un cetățean român în vârstă de 49 de ani a fost internat împreună cu soția în stare gravă la spitalul din Città di Castello, în provincia Umbria, după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare culese chiar de el, informează Il Resto del Carlino.

Cei doi soți, rezidenți la Apecchio, au fost transportați la spital în noaptea de vineri spre sâmbătă, 15 octombrie, după ce au consumat una dintre cele mai toxice ciuperci: Amanita Phalloides (foto mai jos). I se spune „pălăria morții” sau „îngerul morții” pentru că poate fi letală chiar și în cantități extrem de mici. Poate fi confundată cu champignon-ul de câmp.

Ciuperca Amanita Phalloides

În cazul de față, bărbatul român ar fi strâns ciupercile vineri după-amiază și le-ar fi adus acasă pentru a le mânca în timpul cinei. În noaptea dintre vineri și sâmbătă ambii soți au simțit simptomele otrăvirii și au sunat la o rudă care a chemat salvarea.

Transportați la spital, condițiile femeii s-au îmbunătățit simțitor, în timp ce starea bărbatului rămâne gravă.

Semnele intoxicaţiei cu ciuperci se manifestă prin:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

-greaţă, vărsături dureri abdominale, scaune cu sânge şi mucozităţi, sete, uscăciunea gurii sau salivaţie abundentă, transpiraţie, slăbiciune generală, ameţeli, creşterea frecvenţei respiratiei şi a pulsului, scăderea tensiunii arteriale, creşterea temperaturii corpului, tulburări de vedere, furnicături ale extremităţilor.

În cazul intoxicaţiilor grave pot apărea:

  • pierderi de conştiinţă, halucinaţii, delir, convulsii, colaps, comă.

Urmările intoxicaţiei pot fi uşoare sau mortale. Din acest motiv, internarea este obligatorie.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei).

La primele semne de intoxicaţie, este necesară prezentarea de urgenţă la spital! Până la sosirea cadrelor medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.