Doi studenți italieni amendați cu 27 de milioane de euro după un grătar în aer liber

13,5 milioane de euro amendă pentru fiecare dintre ei. Aceasta este suma pe care doi studenți italieni, originari din localitatea italiană Como, trebuie să o plătească după ce au făcut un grătar în aer liber și au provocat un incendiu care a distrus hectare întregi de pădure.

Incendiul a avut loc în data de 30 decembrie 2018, când cei doi studenți, în vârstă de 20 de ani, se aflau cu niște amici la casa bunicilor pe Muntele Berlinghera pentru a sărbători sfârșitul anului și au decis să pregătească un grătar. Neatenția celor doi tineri însă, relatează TGCOM24, a dus la provocarea unui incendiu, care se pare că a pornit de la pregătirile pentru grătar și astfel au ars peste 1000 de hectare de pădure, dintre care 110 hectare distruse în mod iremediabil.

În urma unei investigații conduse de procuratura din Como, în cadrul căreia cei doi studenți au fost anchetați pentru incendiere din culpă, s-a decis sancționarea tinerilor cu suma de 13.542.000 de euro fiecare. Sancțiunea a fost aplicată în baza unei legi aprobate în regiunea Lombardia în anul 2008 care spune că „cine distruge sau provoacă daune prin intermediul focului, sau provoacă daune la reînnoirea pădurilor”, primește o amendă între 118 euro și 593 euro pentru fiecare 100 de metri pătrați afectat.

Amenda maximă în acest caz ar fi fost de 40 de milioane de euro, mai precizează sursa citată, dar autoritățile au decis să fie mai tolerante cu cei doi studenți italieni și le-au aplicat doar o treime din amendă, deci 13,5 milioane de euro. Nu este exclus însă să mai apară și alte cereri de despăgubiri din partea unor părți civile afectate de acel incendiu, care au fost deja identificate de Procuratura din Como. În urma acestui incendiu se pare că au fost rănite ușor și trei persoane.

Rămâne de stabilit de acum modul în care tinerii și familiile lor vor plăti această amendă uriașă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI