Doina Sandu, o româncă din Italia: „Pictura și poezia m-au făcut puternică. Asemeni unui vultur!”

Pictura, muzica, desenul, sculptura, modelajul şi teatrul reprezintă mult mai mult decât forme de artă. Ele reprezintă o cale către dezvoltarea personală cu ajutorul cărora putem depăşi anumite probleme, putem reda adevăruri pe care în alte contexte am avea rețineri să le expunem, putem descoperi laturi ale personalității noastre pe care altminteri le-am fi ignorat. Arta poate ajuta să te deconetezi de la un program încărcat, de la stres, anxietate şi îți poate transmite stări de confort psihic, de meditaţie care generează bucurie şi plăcere.

Tablou al româncei Doina Sandu – Italia. Foto: arhiva personală

Despre descoperirea vocațiilor, a pasiunilor, despre cum arta ne poate îmbogăți existența, ne povestește Doina Sandu, o româncă emigrată în Italia cu 20 de ani în urmă:

Am văzut lumina zilei, într-un sat frumos, cu oameni minunaţi, Lipoveni, din judeţul Neamț.
În anul 1999, am decis să fac parte dintre persoanele care, au ales o schimbare majoră în viața lor și fără un motiv anume, politic, economic sau religios, am ales un nou drum, cel al străinătății. Am fost o norocoasă! Am ajuns într-un oraş liniştit şi frumos, Tortona, undeva, în nordul Italiei. Am ştiut de ce am făcut pasul acesta, voiam o viață nouă şi am vrut să-mi trăiesc visul. Începutul nu a fost greu, a fost doar ca o luptă care voiam să o câştig. Acum, după 20 de ani, vă spun că am reuşit prin multă, multă muncă, seriozitate, corectitudine şi mult respect reciproc.

În ce priveşte pasiunea mea pentru artă, a început cu opt ani în urmă, prin 2010, când persoane apropiate mie m-au îndemnat să mă apuc de pictat. Operele mele sunt izvor de imaginaţie și-mi aduc mari satisfacţii. Am reuşit să le adun într-un Catalog de Artă, unde am 30 de opere, din primii trei ani de pasiune pentru pictură, iar în zece expoziţii la care am participat am avut ocazia să-mi fac cunoscute peste 80 de creații.

Ca sā completez tabloul activităţii mele, în timp ce pictez un tablou, în timpul meu liber, la lumina zilei sau târziu în noapte, îmi trec prin minte și o mie de versuri care să-l descrie.
Culorile vii din lucrări sunt oglinda sufletului meu, iar versurile sunt din inimă pentru inima cititorului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sunt persoana care nu abandonează nimic în această viaţă, sunt atentă la detaliile din jurul meu și acumulez totul pentru a avea surse de inspiraţie permanente. Locurile dragi mie de acasă nu le voi uita niciodată, mă întorc de fiecare dată când am posibilitatea să stau cu mult drag printre oamenii cărora, cu drag le dau binețe… românească!

Un mesaj pentru românii din străinătate? Sper ca toți să înțeleagă un lucru, că nimeni nu este sclavul nimănui decât patronul ființei sale!

Creații ale româncei Doina Sandu din Italia

Puternic ca un vultur

Puternic ca un vultur, să fiu aş vrea,
ca de nimic şi nimeni să am teamă.
Cu tăria aerului, luptând mă voi inălţa,
nimănui, niciodată, să cad pradă.

În colţurile ascunse ale lumii să ajung,
plutind cu aripile neobosite.
Prin ochi de vultur, amintiri să strâng,
din văile adânci şi crestele de munte.

S-ating locuri de nimeni ajunse,
unde odihna, să-mi fie lungă şi tihnită.
Încoronându-mă ca rege al frumuseţilor necuprinse,
numai a unei lumi de mine, cucerită.”

Doina Sandu – Italia

Tablou de Doina Sandu – Italia. Foto: arhiva personală