Drama unei familii de români din Italia, munca lor de o viață a fost distrusă de furtună

O familie de români, rezidentă de 18 ani în Schignano, provincia Prato din Toscan, a trăiește o situație de coșmar după ce o alunecare de teren a lăsat casa lor în ruină. „Nu putem intra înăuntru pentru că riscă să se prăbușească”, a declarat Jenica Chichiriță citată de La Nazione.

În noaptea de joi spre vineri, 3 noiembrie, familia de români – formată din Jenica Chirchiriță, soțul Băetu Mihai Irinel și gemenii lor de 3 ani – a fost trezită de un zgomot puternic, în timp ce un copac uscat a fost pus la pământ de vântul și ploaia abundentă.

Muntele de deasupra casei lor, o locuință de 70 de metri pătrați, cumpărată și renovată cu profiturile micii firme de construcții la care lucrează atât Jenica, cât și soțul ei – s-a prăbușit și se sprijină pe casa lor din via Casadonica, o casă două etaje plus garaj unde locuiește și Rossella Bettazzi.

Aceasta din urmă le-a vândut românilor etajul superior al clădirii după ce soțul ei a decedat.

În noaptea de vineri, când șapte persoane au murit în Toscana în urma inundațiilor, un coșmar s-a abătut asupra lor

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Soțul meu a observat că ceva nu e în regulă – a povestit Jenica în lacrimi – așa că ne-a spus să ieșim afară. Era apă peste tot, am fugit în stradă, am căzut în noroi, cu copiii în brațe. Apoi el a mers să o ajute pe doamna care locuiește la parter.”

Dacă la câmpie apa a fost cel mai mare dușman în ultimele zile, în Valbisenzio, monstrul care a distrus drumuri și sate a fost muntele. În Schignano, ca și în Migliana și în diferite cătune din Vernio, pământul și pietrele s-au desprins cu forță, apa creând un dezastru care va lăsa răni de neșters pentru deceniile următoare.

Ca și în cazul familiei de români, a cărei casă este încă în picioare, dar muntele de pământ și stânci care s-au depus deasupra o fac de nelocuit.

Protecția Civilă din Vaiano a fost contactată de două ori de către Jenica Chirchiriță, dar ajutorul a întârziat să apară. Un angajat le-a informat că nu pot reveni în casă deoarece există riscul unui nou colaps.

„Am fost de două ori personal la sediul Protecției Civile din Vaiano, dar aici, cu excepția pompierilor, nu a fost văzut nimeni în primele zile. După ce am insistat, a venit un angajat să ne spună că nu ne putem întoarce în casă pentru că dacă o altă bucată de munte se prăbușește casa va fi distrusă. Este proprietate privată, așa că ei nu pot interveni dacă nu există situație de urgență pe viață și pe moarte.”, a spus femeia româncă.

Prin urmare, deși casa a rămas în picioare, pericolul nu a trecut, iar stabilizarea terenului este o sarcină prea mare pentru resursele familiei. În acest timp, familia s-a mutat în mod provizoriu la sora femeii.

„Am investit economiile de-o viață în casa asta și cu siguranță nu vom avea niciodată bani să o refacem”, a spus Jenica plângând .Mașina lor, un pickup alb, zace zdrobită între alunecarea de teren și casă. Simbol al celor întâmplate.