Drama unui muncitor român din Italia găsit cu oasele ruptele pe marginea drumului. A suferit un accident de muncă, dar a spus că l-a lovit o mașină

Un bărbat român din Italia, în vârstă astăzi de 48 de ani, așteaptă de aproape șapte ani să i se facă dreptate după ce a suferit un accident de muncă în localitatea Blera din provincia Viterbo (Lazio) și a fost constrâns, de un conațional și patronul pentru care lucra, să spună că a fost lovit de o mașină.

Din cele relatate de publicația italiană Tuscia Web reiese că, la data de 25 iulie 2015, muncitorul român a ajuns la spitalul din Viterbo cu mai multe oase rupte la bazin, picioare și o mână, după ce a fost luat cu mașina de pe marginea unui drum din localitatea Vetralla de un automobilist care l-a găsit suferind.

Pacientul le-a spus medicilor atunci că a fost victima unui accident rutier și că șoferul a fugit de la fața locului, lăsându-l pe marginea drumului. Cu toate acestea, personalul medical de la spitalul Belcolle din Viterbo a constatat că leziunile românului nostru nu sunt compatibile cu cele ale unui accident rutier, motiv pentru care l-au convins să spună ce s-a întâmplat cu adevărat.

Așa a ieșit la iveală faptul că, de fapt, a suferit un accident de muncă în timp ce lucra pentru o societate din Blera care se ocupa cu prelucrarea cu lemnului și era condusă de un bărbat italian de 69 de ani.

Mai mult, muncitorul român a declarat că a găsit acel loc de muncă prin intermediul unui conațional și că acesta din urmă lua jumătate din salariul său zilnic, adică 50 de euro din 100, numai pentru că a fost intermediar între el și patronul italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Carabinierii de la Nucleul pentru Inspectoratul Muncii din Viterbo l-au denunțat atunci, în stare de libertate, pe antreprenorul din Blera și au amendat societatea sa cu 7.000 de euro.

Intermediarul român, în schimb, care în prezent are 40 de ani, a fost de negăsit pentru câțiva ani și nu a putut fi interogat sau anchetat. Abia la data de 7 octombrie 2020 acesta a fost depistat și denunțat, apoi trimis în judecată alături de italianul de 69 de ani, ceea ce a permis astfel judecătorului Francesco Rigato să dea startul procesului a cărui prima audiență va avea loc la data de 24 februarie 2022.

Patronul italian și intermediarul român sunt acuzați în cadrul acestui proces de simularea unei infracțiuni, neacordarea primului ajutor și abandonarea victimei accidentului de muncă.

„Cu scopul de a ascunde accidentul petrecut în cadrul activității conduse de angajator, au convins victima să declare la secția Urgențe a spitalului Belcolle că leziunile suferite erau rezultatul unui accident rutier și nu de muncă”, a scris procurorul în capetele de acuzare.

Românul de 40 de ani este acuzat, de asemenea, de intermediere ilegală a forței de muncă și exploatare prin muncă, din moment ce, se mai arată în documentele prezentate judecătorului, „recruta muncitori cu scopul de a-i plasa la muncă la părți terțe în condiții de exploatare, profitând de situația nevoiașă a lucrătorilor”.

„Ducându-l la muncă pentru celălalt inculpat (antreprenorul italian – n.r.), ținea pentru sine 50% din plata zilnică destinată victimei”, a mai subliniat procurorul care a condus ancheta.

Și patronul italian este acuzat, astfel, pentru angajare „prin intermediul unei activități de intermediere a inculpatului român, supunând lucrătorii la condiții de exploatare și profitând de sărăcia lor”.

Muncitorul român care a fost exploatat de cei doi acuzați s-a constituit ca parte civilă la proces, fiind reprezentat de avocatul Luigi Mancini.