Drama unui muncitor român din Italia găsit cu oasele ruptele pe marginea drumului. A suferit un accident de muncă, dar a spus că l-a lovit o mașină

Un bărbat român din Italia, în vârstă astăzi de 48 de ani, așteaptă de aproape șapte ani să i se facă dreptate după ce a suferit un accident de muncă în localitatea Blera din provincia Viterbo (Lazio) și a fost constrâns, de un conațional și patronul pentru care lucra, să spună că a fost lovit de o mașină.

Din cele relatate de publicația italiană Tuscia Web reiese că, la data de 25 iulie 2015, muncitorul român a ajuns la spitalul din Viterbo cu mai multe oase rupte la bazin, picioare și o mână, după ce a fost luat cu mașina de pe marginea unui drum din localitatea Vetralla de un automobilist care l-a găsit suferind.

Pacientul le-a spus medicilor atunci că a fost victima unui accident rutier și că șoferul a fugit de la fața locului, lăsându-l pe marginea drumului. Cu toate acestea, personalul medical de la spitalul Belcolle din Viterbo a constatat că leziunile românului nostru nu sunt compatibile cu cele ale unui accident rutier, motiv pentru care l-au convins să spună ce s-a întâmplat cu adevărat.

Așa a ieșit la iveală faptul că, de fapt, a suferit un accident de muncă în timp ce lucra pentru o societate din Blera care se ocupa cu prelucrarea cu lemnului și era condusă de un bărbat italian de 69 de ani.

Mai mult, muncitorul român a declarat că a găsit acel loc de muncă prin intermediul unui conațional și că acesta din urmă lua jumătate din salariul său zilnic, adică 50 de euro din 100, numai pentru că a fost intermediar între el și patronul italian.

Carabinierii de la Nucleul pentru Inspectoratul Muncii din Viterbo l-au denunțat atunci, în stare de libertate, pe antreprenorul din Blera și au amendat societatea sa cu 7.000 de euro.

Intermediarul român, în schimb, care în prezent are 40 de ani, a fost de negăsit pentru câțiva ani și nu a putut fi interogat sau anchetat. Abia la data de 7 octombrie 2020 acesta a fost depistat și denunțat, apoi trimis în judecată alături de italianul de 69 de ani, ceea ce a permis astfel judecătorului Francesco Rigato să dea startul procesului a cărui prima audiență va avea loc la data de 24 februarie 2022.

- Continuarea articolului după publicitate -

Patronul italian și intermediarul român sunt acuzați în cadrul acestui proces de simularea unei infracțiuni, neacordarea primului ajutor și abandonarea victimei accidentului de muncă.

„Cu scopul de a ascunde accidentul petrecut în cadrul activității conduse de angajator, au convins victima să declare la secția Urgențe a spitalului Belcolle că leziunile suferite erau rezultatul unui accident rutier și nu de muncă”, a scris procurorul în capetele de acuzare.

Românul de 40 de ani este acuzat, de asemenea, de intermediere ilegală a forței de muncă și exploatare prin muncă, din moment ce, se mai arată în documentele prezentate judecătorului, „recruta muncitori cu scopul de a-i plasa la muncă la părți terțe în condiții de exploatare, profitând de situația nevoiașă a lucrătorilor”.

„Ducându-l la muncă pentru celălalt inculpat (antreprenorul italian – n.r.), ținea pentru sine 50% din plata zilnică destinată victimei”, a mai subliniat procurorul care a condus ancheta.

Și patronul italian este acuzat, astfel, pentru angajare „prin intermediul unei activități de intermediere a inculpatului român, supunând lucrătorii la condiții de exploatare și profitând de sărăcia lor”.

Muncitorul român care a fost exploatat de cei doi acuzați s-a constituit ca parte civilă la proces, fiind reprezentat de avocatul Luigi Mancini.

Susține publicația noastră!

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos