Drepturile și îndatoririle badantelor din Italia în cazul spitalizării persoanei asistate

Angajarea unei badante pentru persoanele în vârstă care sunt internate în spital devine crucială atunci când vârstnicii se confruntă cu probleme de sănătate, fie planificate, fie neașteptate. Rolul badantei în spital rămâne similar cu cel de acasă, axat pe îngrijire personală, asistență la mese, la mișcare și suport emoțional.

Dacă o badantă este deja prezentă pentru a asista un vârstnic la domiciliu, sarcinile sale pot continua chiar și în timpul spitalizării pacientului.

Pentru îngrijirea la spital există diferite tipuri de asistență:

  • asistență diurnă: în acest caz, îngrijitorea lucrează doar pe timpul zilei. În timpul orelor nocturne, asistatul este sub supravegherea personalului spitalicesc;
  • asistență nocturnă: îngrijitorea își desfășoară activitatea exclusiv în timpul orelor nocturne. Această opțiune este adesea aleasă atunci când membrii familiei se ocupă de vârstnic pe timpul zilei și necesită ajutor noaptea;
  • asistență diurnă și nocturnă: această opțiune presupune asistență continuă timp de 24 de ore din 24, care implică mai mult decât o singură îngrijitoare.

În cazul asistenței diurne, contractul și plata rămân similare cu cele de acasă, cu posibile ajustări pentru deplasare. Badanta poate primi contravaloarea cheltuielilor privind deplasarea la spital.

Pentru asistența nocturnă, contractele pot varia, incluzând lucrul pe timp de noapte la tarife majorate, informează publicația Invalidita e Diritti

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru plata îngrijitoarei de noapte în spital, este important să se ia în considerare dacă perioada este determinată sau nedeterminată.

Dacă asistența nocturnă este determinată (spitalizarea persoanei în vârstă este scurtă și planificată) îngrijitoarei i se poate cere să lucreze câteva ore pe timp de noapte, iar în acest caz plata va fi calculată ca ore suplimentare, cu o creștere de 50% la salariu.

În cazul în care asistența nocturnă nu este determinată (asistența în spital se prelungește din cauza unor condiții grave și nu se poate stabili o dată precisă de sfârșit), îngrijitoarea poate fi angajată ca îngrijitoare nocturnă cu un contract de prezență sau de asistență, care poate fi de două tipuri:

  • în contractul de prezență, munca este de la 21:00 seara până la 8:00 dimineața cu un salariu de 668,54 euro;
  • dacă este vorba de un contract de asistență care presupune îngrijiri constante de luni până sâmbătă pentru un total de 54 de ore, cu o zi liberă de odihnă, plata variază în funcție de nivelul profesionistului și de nevoile pacientului:
    -998,47 euro pentru un asistat autosuficient (nivel BS);
    -1131,60 euro pentru un asistat neautosuficient (nivel CS);
    -1397,89 euro pentru un asistat neautosuficient (nivel DS).

În cazul unei perioade lungi de spitalizare, familia trebuie să comunice la INPS în termen de 5 zile orice modificare a orarului de lucru și schimbarea locului de muncă.

Este important de menționat că, indiferent de variațiile în asistență, drepturile badantelor, conform Contractului Colectiv Național de Muncă, rămân constante, incluzând odihna, concediile și zilele libere la care au dreptul.

Pe scurt, plata lunară a îngrijitoarei poate varia în funcție de durata și natura spitalizării, dar drepturile rămân constante.