Ducu Bertzi, ambasadorul folkului românesc în concert la Paris și Milano

La jumătatea anilor 60 ai secolului trecut, pe fondul protestelor intitulate „Flower Power” ale mișcării hippie, în muzica americană explodează un nou gen care avea să cucerească lumea: folkul.

Îmbinarea perfectă între muzică și versuri a cucerit publicul de pe întreg globul. Chiar dacă România era parțial izolată de cultura occidentală, Securitatea și grănicerii nu puteau opri undele hertziene pe care intrau „fraudulos” în casele noastre, cu ajutorul radiourilor, hit-urile muzicale semnate de Bob Dylan, Joan Baez, Jannis Joplin, Leonard Cohen etc. Ba chiar, am putea spune că, purtând haina lirică a anti-militarismului, a păcii, a insubordonării față de o societatea care începea să fie devorată de consumerism și non-valori, a beneficiat chiar de un gen de permisivitate din partea autorităților comuniste.

Pe acest fond, folkul prinde aripi în România

Practic, debutul anilor 70 aduce un adevărat torent de folkiști, începând cu deschizătorii de drum de la Phoenix și atingând apogeul cu ajutorul unui nucleu de artiști extrem de talentați care s-au grupat în fenomenul muzical care a cucerit România ultimelor două decenii comuniste, Cenaclul Flacăra. Doru Stănculescu, Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Florian Pittiș, Valeriu Sterian, Nicu Alifantis, Alexandru Zărnescu, Victor Socaciu, Ion Zubașcu, Grupul folk ECOUL ( Magda Puskas și Sorina Feier Bloj), Grupul folk PARTAJ (Magda Pușkaș si Tatiana Stepa) sunt doar o parte dintre cei care au făcut ca într-o perioadă în care cenzura muzicală a sistemului comunist opera fără milă, să ne bucurăm de producții folk de calitate.

Din lista de mai sus nu poate lipsi Ducu Bertzi

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Trubadurul maramureșeșean care a transpus în bijuterii folkistice de la colinde și prelucrări folclorice, până la superbe balade de dragoste, fredonate deja de trei generații, vine acum într-un concert la Paris și apoi la Milano.

Vă invităm să culegeți o „Floare de colț” și să fiți acolo „Când s-o împărțit norocul”, pentru a vă aminti de frumusețea și puritatea culturii noastre de acasă! Ducu Bertzi este garantul că timp de câteva ore vom călători pe note muzicale, împreună, ACASĂ!

Spectacolul de la Paris va avea loc vineri, 29 iunie 2018, la Salle Hermes,
31 rue de Lagny, Le Pin, Ile-De-France. Rezervări la 06 75 99 71 00;
Concertul de la Milano va avea loc duminică, 1 iulie, la
Teatro Giovanni XXIII, Viale Giacomo Matteotti, 57, 20095, Cusano Milanino, MI
Rezervări de bilete la nr. +39 36 63 31 57 03 și +37 06 43 02 53.

Text:   Valentin Buda
Video: TVR

Distribuie acest articol