Duminica Floriilor la Vatican. Papa Francisc nu a reușit să citească predica specifică acestei sărbători

Papa Francisc, vizibil epuizat, a ales să nu citească predica tradițională („omelia”) cu ocazia Liturghiei din Duminica Floriilor a creștinilor catolici. Papa a manifestat o voce obosită la începutul riturilor din Piața Sfântul Petru.

La finalul lecturii Evangheliei a fost un moment de reculegere, apoi direct Crezul fără predica specifică acestei zile importante din calendarul creștin.

Este prima dată când un pontif nu citește predica în Duminica Floriilor, menționează La Repubblica.

photo_2024-03-24_13-33-13
specifică acestei zile importante din calendarul creștin. S

Slujba, care precede „Săptămâna Mare” din calendarul catolic, s-a ținut în prezența a peste 400 de prelați, printre care 30 de cardinali, 25 de episcopi și 350 de preoți, precum și în fața unei mulțimi de aproximativ 25.000 de credincioși, mulți dintre ei purtând ramuri de palmier și de măslin.

photo_2024-03-24_13-37-03
Captură video Vatican News

În pofida stării sale fizice slăbite, Papa Francisc a rămas prezent pe parcursul întregii ceremonii, care a inclus binecuvântarea a 400 de ramuri de măslin și o procesiune solemnă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Momentul care a marcat profund slujba a fost apelul Papei Francisc către comunitatea credincioșilor de a se ruga „pentru victimele atentatului comis seara trecută la Moscova”, condamnând aceste acte drept „acțiuni inumane care îl ofensează pe Dumnezeu, Cel care a poruncit ‘să nu ucizi’”.

Captură de ecran 2024-03-24 131242
captură video Vatican News

Această declarație a adăugat un strat de gravitate și actualitate mesajelor spirituale ale sărbătorii, reamintind credincioșilor de valorile fundamentale ale păcii și sacralității vieții.

Prin participarea sa la această slujbă, chiar și în condiții de sănătate precare, Papa Francisc a demonstrat încă o dată angajamentul său neclintit față de misiunea Bisericii de a aduce speranță și lumină într-un timp marcat de conflicte și suferință umană.