Dumitru, mort de epuizare după 40 de ore de muncă la deszăpezit drumuri

Un român, muncitor la Drumuri Naționale, a murit de epuizare în urma efortului depus pentru a curăța mai multe șosele din nordul țării, după ce zăpezile neașteptate din luna aprilie au blocat drumurile și au izolat mai multe localități. Conform colegilor săi, Dumitru Ichim, în vârstă de 57 de ani, ar fi muncit aproape 40 de ore fără pauză pentru a debloca drumurile înzăpezite, informează Observator.

Potrivit unui purtător de cuvânt al DRDP Iași, bărbatul a fost găsit fără suflare în dimineața zilei de 7 aprilie, în spațiul de odihnă destinat lucrătorilor din baza de lucru a orașului Săveni, județul Botoșani.

Timp de aproape două zile Dumitru s-a aflat la volanul uneia dintre autofrezele care au intervenit pentru deszăpezirea drumurilor din Moldova și pentru a-i scoate din troiene pe cei care au fost surprinși de viscol și zăpadă.

Bărbatul și-a început tura pe 5 aprilie, în jurul orei 9:00 și și-a anunțat colegii că îi este rău astăzi, 7 aprilie, în jurul orei 4:00. Astfel, el acumulase deja peste 40 de ore de muncă.

A fost dus de colegi la unul dintre locurile de odihnă, tocmai pentru a putea să doarmă puțin. Din păcate, atunci când aceștia au verificat să vadă cum se simte, câteva ore mai târziu, l-au găsit decedat. Era cardiac și se pare că oboseala i-a fost fatală.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În timpul viscolului care s-a abătut zilele trecute asupra județelor din partea de est a țării, printre alte intervenții el participat și la cazul unei femei care a născut acasă, într-un sat izolat, asistată printr-un apel video de personalul medical. Dumitru a reușit să elibereze drumul pentru ca mama și copilul să ajungă în siguranță la spital.

Colegii drumarului mort de epuizare au menționat că acesta era bucuros că a reușit să salveze o viață și că a făcut o faptă bună, chiar dacă și-a sacrificat propria viață:

„Era bucuros, da. A zis că măcar o faptă bună a făcut şi el. A născut fata aia şi au adus-o la spital după ce a deszăpezit drumul. Era bucuros că a salvat o viaţă, dar a murit el.”, a declarat un coleg.

Poliția și inspectorii de muncă au deschis o anchetă.

Ancheta deschisă de Inspectoratul de Muncă Botoșani va stabili dacă și în ce condiții s-a putut odihni bărbatul în cele aproape două zile cât s-a aflat la serviciu, aproape non stop. Unul dintre marile sindicate din compania de drumuri spune că bărbatul a murit de epuizare și acuză șefii de la drumuri pentru că nu există suficient personal, dar nici suficiente utilaje.

„Cu un salariu de aproximativ 3000 de lei oamenii lucrează până la epuizare să asigure siguranţa circulaţiei pe drumurile publice. De mai bine de 80 de ore, drumari din toată ţara s-au alăturat colegilor din judeţele afectate de starea vremii. Aceştia mănâncă şi se odihnesc pe unde apucă în condiţii inumane”, a transmis sindicatul.

Deși zăpada nu a mai căzut, unele drumuri din județele Iași și Botoșani sunt încă într-o stare deplorabilă, cu troiene de un metru și jumătate, iar utilajele de deszăpezire se deplasează cu greu. Oamenii din localități izolate au început să curețe drumurile pe cont propriu. Video mai jos: