După 15 ani de muncă în Italia s-au întors în țară și au investit într-o cultură de lavandă

Soţii Cristina şi Adrian Dîrjan s-au întors în România pentru a-şi investi economiile în agricultură, după 15 ani în care au muncit în Italia.

Proaspăt întorşi din Italia, acolo unde au muncit ani buni, cei doi soţi au decis să îşi facă un rost acasă, în România. „Am fost plecați în străinătate, dar întotdeauna am avut în gând să ne întoarcem în țară să facem ceva, nu știam exact ce. Acel ceva s-a dovedit a fi agricultura, în special cea ecologică, care după ideile noastre, ar fi de viitor”, povestește Cristina Dîrjan.

Aşa s-a născut Agro Dîrjan Team, ce se bazează pe producţia şi procesarea culturilor ecologice în satul Fetindia, judeţul Sălaj, mai întâi cu o cultură de nuc pe 2,5 hectar, şi o alta, de 250 de tufe de alun. Dispunând de o parcelă necultivată de 80 de ari, Cristinei i-a venit ideea de a pune lavandă, o plantă despre care descoperise, în anii petrecuţi în Italia, că are numeroase proprietăţi terapeutice. S-a documentat intens pe internet, pentru ca în octombrie 2014 să planteze primele 14.000 de tufe. „Informaţia strânsă între timp, dar şi norocul au făcut să aleg un soi foarte bun de lavandă – Angusti­folia vera, mama lavandei cum i se mai spune -, care ne-a asigurat nişte produse de calitate, căutate de clienţi”, spune Cristina citată de Adevărul.

„Am cules lavanda fir cu fir”

„În primul an am cules lavanda cu foarfeca, din 11 iunie, până în octombrie, zilnic, fir cu fir”, rememorează Cristina Dîrjan începuturile. Treptat, soţii Dîrjan au extins suprafaţa cultivată şi au diversificat soiurile de lavandă, ajungând, în prezent, la 2,5 hectare şi peste 43.000 de tufe din Angusti­folia vera, Blue scent, lavandă roz şi lavandă galbenă. O parte din florile recoltate este păstrată pentru produsele alimentare, o alta, pentru săculeţii cu lavandă, iar restul se pune la distilat pentru obţinerea uleiului esenţial de lavandă folosit la toate produsele cosmetice. Toate sunt preparate de noi şi, pentru că este vorba despre producţie ecologică, încercăm să stăm deoparte de tot ceea ce înseamnă intervenţie artificială”, explică antreprenoarea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Odată cu această extinderea suprafeţei cultivate, s-au înmulţit şi produsele care să valorifice planta aromatică. De la bucheţelele simple de lavandă şi săculeţii umpluţi cu flori parfumate, la produse cosmetice, printre care creme de corp, geluri de duş, ulei esenţial, exfoliante, balsamuri de buze, deodorant, sare de baie, şi chiar produse alimentare – biscuiţi ori ciocolată cu lavandă, prune uscate cu lavandă în sirop de arţar, lichior, oţet, miere cu lavandă, zahăr brun cu lavandă, imaginaţia Cristinei nu a avut limite. Totul sub sigla „Coşul cu lavandă”.

În curând, oferta de produse se va îmbogăţi cu un parfum de lavandă, un produs la care Cristina lucrează de circa doi ani, modificând şi îmbunătăţind reţeta în căutarea variantei perfecte.

Cristina și Adi Dîrjan

„Nu e uşor, dar nici imposibil.”

Deşi recunosc că munca în agricultură nu este deloc uşoară, cei doi soţi fac totul cu foarte multă plăcere şi cu pasiune, bazându-se, în general, doar pe forţele proprii: „Nu e uşor, dar nici imposibil. Este frumos, munceşti cu pământul, în natura cu flori, pentru tine, în familie. A fost dificil cât am depins de ajutor la muncile cu întreţinerea culturilor, însă lucrurile s-au schimbat după ce am reuşit să achiziţionăm utilaje de săpat, de cules. Ajutoare nu avem prea multe: soţul, care este responsabil de culturi, se descurcă, în general, singur. Cu produsele mă ajută mama, iar când avem comenzi mai mari ori în perioadele cu târguri, mai caut pe cineva care să se implice în partea de etichetat. Mai avem un prieten care se ocupă de livrarea produselor pe zonele Cluj şi Satu Mare”.

Sunt nelipsiţi de la târguri şi expoziţii, iar pentru ca produsele lor să fie mai aproape de clienţi au creat un magazin virtual şi colaborează cu 42 de magazine naturiste, farmacii şi magazine de cadouri din ţară şi cu două, din străinătate. Până acum, soţii Dîrjan au investit în cele trei culturi de nuci, aluni şi lavandă peste 150.000 de euro.

Distribuie acest articol