„După 20 de ani în Italia m-am întors acasă pentru mama mea. O sunam și plângea de singurătate”

Tot mai mulți români emigrează din țară, dar sunt tot atât de mulți care decid să se întoarcă din străinătate, din diferite motive. Unii au rămas fără locuri de muncă din cauza crizei pe care o traversăm, alții și-au îndeplinit obiectivele, cele de a strânge ceva bănuți, de a-și construi casa visurilor sau de a-și realiza profesional copiii, dar mai sunt și românii care se întorc de dor sau din responsabilitate. Dor de locurile natale, dor și responsabilitate față de părinții sau copiii lor.

Este și cazul româncei Ana Ucrainet, care după 20 de ani petrecuți în Italia, împreună cu soțul ei a decis să se întoarcă acasă, în România, și nu oriunde, ci chiar în casa mamei sale, în vârstă de 90 de ani!

Ana a plecat în Italia în anul 1999, a ajuns mai întâi la Roma, unde a lucrat ca badantă, iar apoi la Padova. A urmat-o și soțul, care s-a încadrat ca muncitor într-o fabrică, iar împreună le-a fost mult mai ușor. Ana a urmat cursurile școlii de OSS (Operator Socio-Sanitar) și s-a angajat ca infirmieră la căminul de bătrâni Cittadella, din Padova. Și-au cumpărat un apartament, la parterul unui imobil și o aveau aproape și pe una din fiicele lor care îi urmase între timp.

„Eram fericiți, Daria, fiica noastră cea mică se căsătorise și aveam o nepoțică, iar din punct de vedere material nu ne lipsea nimic. Doar marile sărbători religioase mă dărâmau! Eu sunt singura fată la părinți și când o sunam pe mama se plângea mereu că e singură și s-a săturat de atâta singurătate”, ne-a spus Ana.

Decizia de a se întoarce acasă le-a fost întărită și de faptul că soțul Anei s-a îmbolnăvit de inimă. „Ne-am întors la țară, lângă Onești, în comuna Helegiu. Mama mea nu vrea să plece din casa ei, am dus-o în Italia, la căsuța noastră, de patru ori, patru ani la rând, am plimbat-o în cele mai frumoase locuri din Italia (Vatican, Roma, Florența, Cortina d’Ampezzo, Milano, Padova). Da, i-a plăcut, dar nu să trăiască acolo, ea vrea să moară în casa ei. O iubesc foarte mult și nu vreau să moară chinuită…”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, Ana ne-a spus că nu vor rămâne în România, ci probabil se vor întoarce cândva în Italia: „Stau lângă mama cât va fi nevoie, dar după ce ea nu va mai fi, după înmormântare ne întoarcem imediat în Italia. Îmi iubesc enorm de mult țara, dar aici e greu de trăit”, ne-a mărturisit conaționala noastră.

Cu numai câteva zile în urmă, mama Anei a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani și fiica sa a făcut o frumoasă postare pe pagina de Facebook, în care a sintetizat trăirile, emoțiile și decizia sa de a se întoarce și a fi alături de cea care i-a dat viață:

„După mai bine de 20 de ani lucrați în străinătate, unde aveam o viață foarte frumoasă, căci aveam familia cu mine (soțul, fata, nepoțica), am decis să mă întorc acasă, în România și nu în oraș, acolo unde am trăit o viață, la apartamentul meu dintr-un oraș destul de frumos, ci la țară, la casa veche, alături de mama mea. Nu îmi mai tihneau sărbătorile când o sunam și plângea de singurătate. Nu îmi este ușor, dar mă străduiesc să fiu lângă ea, să-i fiu toiagul bătrâneții. Are 90 de ani! Sărut-mâna, mama mea!”