După 25 de ani de muncă în Italia, Vasile s-a întors acasă și a construit o afacere de succes chiar pe pământul casei părintești

Vasile Bold, un pescar din Jurilovca, s-a întors acasă după 25 de ani petrecuți în Italia, unde a învățat să gătească în restaurante de lux.

În 1997, la vârsta de 18 ani, el a plecat în Italia cu visuri mari și dorința de a-și construi un viitor mai bun, relatează Știrile Pro TV.

După mai bine de două decenii, dorul de soție și de fiul său, Andrei, l-au adus înapoi în țară.

„Era momentul ca eu să mă pun în joc, să am propria mea activitate și am considerat că, dacă va fi să deschid o afacere, o să vin acasă, în România”, a declarat Vasile Bold.

Pe terenul casei părintești, aflată chiar în port, a demolat vechea locuință și a construit o pensiune cu patru camere și un restaurant.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aici, el gătește preparate sofisticate din pește proaspăt pescuit chiar de el din Marea Neagră.

După câteva ore petrecute în larg, Vasile se transformă din pescar în bucătar, punând în practică experiența acumulată în restaurantele italiene.

Întrebat dacă afacerea este profitabilă, el a răspuns: „Dacă te dedici și faci sacrificii, da, categoric”.

Fiul său, Andrei, în vârstă de 12 ani, îl ajută în administrarea pensiunii și intră repede în rolul de gazdă:

„Aici este camera. Pensiunea părinților mei și prima cameră… Prima, cum să spun, una dintre camere, din cele patru camere de vis în care toată lumea cred că ar vrea să stea și să se bucure de priveliștea portului nou”.

- Continuarea după publicitate -

Referindu-se la experiența sa în Italia, Vasile a vorbit despre „modul de a interacționa cu clienții și a te descurca și cu personalul” sunt abilități pe care le-a dobândit și pe care le aplică acum în propria afacere.

Despre deschiderea unei afaceri în România, el a precizat: „Poate e nevoie să se așeze. Deși încă se folosește metoda aceasta de a deschide ușa cu capul, în sensul în forță, eu cred că mai bine ar fi în prima fază să se ia măsuri, eu știu, de îndrumare către bine, adică nu imediat către amendă, una, alta”.

Jurilovca a cunoscut o creștere a populației în ultimii ani, de la 2.000 la 4.000 de locuitori, datorită întoarcerii multor localnici plecați în străinătate.

„Aici avem o doamnă care s-a întors să aibă grijă de tatăl ei. Avem o familie de tineri care s-au întors din Italia. Familie din Spania care s-a întors în România și sunt foarte bine așezați”, a declarat Galina Teleugă, viceprimarul comunei Jurilovca.

- Continuarea după publicitate -

Gabriel Troc, antropolog și cercetător în domeniul migrației, explică acest fenomen: „În 20 de ani sau mai mult de atât, oamenii și-au realizat agenda pentru care au plecat. Iar cei care au plecat cu gândul că se vor întoarce o și fac și se întâmplă că de acum este momentul”.

În 2023, românii din străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro, echivalentul a 2% din PIB. După ce au contribuit la economiile altor țări, mulți se întorc acum pentru a construi și a investi în România.