După ce au lucrat 12 ani în Italia, s-au întors în țară și au deschis „Ferma căpriţele lui Robert”

După 12 ani lucrați în Italia, o pereche de români din Răcoasa, județul Vrancea, s-a întors acasă unde a înființat propria afacere: Marcela Pricop şi Marcel Taftă sunt fondatori la „Ferma căpriţele lui Robert”.

„Avem circa 500 de capre, dar lipsa forţei de muncă ne ţine pe loc în procesul de dezvoltare. Avem potenţial de extindere, avem păşune pentru ele, dar tinerii din zonă au plecat în străinătate, iar oamenii în vârstă nu mai au puterea să facă ce făceau în urmă cu câţiva ani.”, au declarat antreprenorii români pentru Ziarul Financiar.

Produse din „Ferma căprițele lui Robert”. Foto: profilul Facebook

În Italia, Marcela Pricop și Marcel Taftă au muncit ca asistent medical, respectiv constructor, iar în 2017 au ales să se întoarcă definitiv în ţară şi să-şi facă o fer­mă de ca­pre în loca­litatea Răcoasa, judeţul Vrancea. Au investit banii pe care i-au obţinut în străinătate pentru a recondiţiona un grajd vechi, căruia i-au dat o altă funcţionalitate, apoi au primit și o finanțare la nivel european.

„Am ales să ne întoarcem acasă, pentru că am sperat să găsim porți deschise. A fost o provocare pentru mine să intru în domeniul zootehniei, pentru că eu sunt de profesie asistent medical și am 21 de ani de vechime. (…) Soțul este crescător din străbunic, bunic, tată și sperăm că băiețelul nostru Robert va duce mai departe ceea ce noi am construit”, spune Marcela Pricop, cofondatoare a brandului de lactate „Ferma căprițele lui Robert”.

„Ferma căprițele lui Robert”. Foto: profilul Facebook

Povestea românilor noștri gospodari este redată în detaliu pe pagina de Facebook a activității lor, chiar de Marcela Pricop care povestește:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

(…) „În 2004 am plecat ca mulți alți români în Italia. Speram la o viață mai bună, a fost o experiență de viață frumoasă, unde am învățat multe, acolo am învățat că trebuie să îți faci meseria cu seriozitate și să nu aștepți să primești nimic în schimb, doar salariul, nu exista așa numită SPAGĂ. Acolo am învățat să fiu om și să fiu responsabilă. A fost o muncă de echipă și mereu am învățat de la alții. Apoi am avut ocazia să merg la cursuri de specialitate și să acumulez și mai multă experiență. Am un hobby de care sunt foarte mândră. Îmi place să fac torturi decorate manual, când mă simt obosită crearea decorațiunilor mă relaxează.

Sunt mamă a doi băieți și soție de fermier. N-am o viaţă uşoară, dar e una frumoasă. Simt că trebuie să dăruiesc și celorlalți din bucuriile mele și din experiența mea.

În 2013 am cumpărat o bucată de teren de 1,3 hectare unde am construit un saivan. Și tot în același an am cumpărat și caprele. De 1 an am schimbat aerul de oraș cu cel de la țară. A fost greu să mă acomodez dar acum nu m-aș mai întoarce pentru nimic în lume să locuiesc la bloc. Soțul meu muncește non-stop cu animalele, el este obișnuit de mic, părinții lui cresc animale de-o viață, de când se știe el a avut curtea plină de animale.

Cât am stat în Italia, atunci când vorbea de oi, i se vedea o lumina în ochi de bucurie și dorința de a le avea în preajmă, tot timpul visa să poată să își facă ferma lui, am momente când îl văd obosit, dar spune că nu regretă niciun moment că a făcut acest pas, se simte liber, chiar dacă trebuie să fie tot timpul în preajma lor. Sunt 4 ani de când nu am mai avut concediu. Cu tot ce avem aici, e ca și cum ai vrea să dormi într-o sală de nașteri. Nu poți. Nu ai timp.

Am pornit la drum cu 99 de capre, iar după 4 ani am ajuns la un efectiv de 230 de capre din care 23 sunt țapi si 240 de oi din care 13 sunt berbeci, o măgăriță, două pisici și 9 câini. Ca orice afacerist care se respectă, banii îi reinvestim. Am alergat câteva luni după acte pentru un proiect european, am cheltuit o groază de timp, energie și bani, dar pot să spun că am avut noroc să cunoaștem oameni care sunt deschiși și doresc să te ajute și am reușit. Am reușit să prindem o finanțare în urma unui proiect depus în 2013 la sediul Agenției pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în cadrul Măsurii 112 pentru instalarea tinerilor fermieri, o finanțare de 40.000 de euro. În primă fază am primit suma de 25.000 de euro. Anul acesta am primit cea de-a doua tranșă. Greu. Și frumos. Alături de un om extraordinar – soțul meu.

Mai avem mult de lucru. Și în fiecare zi mai apare câte ceva, prevăzut sau neprevăzut. Lucrul cu oamenii nu e întotdeauna ușor, am avut și momente dificile, dar am trecut peste ele și suntem mai căliți, dar ne place mult de tot ceea ce facem. Diminețile încep devreme și duminicile nu sunt mereu duminici, dar este frumoasă de tot activitatea noastră, ne umple inima de energie și entuziasm. Avem un prieten la București, care atunci când vine la noi, spune că pleacă cu bateriile încărcate.

Am scris toate aceste lucruri despre mine pentru că simt că trebuie să împărtășesc din experiența și ideile mele. De acum înainte ce-o mai fi om mai vedea. Noi privim cu încredere înainte. Le mulțumim din suflet tuturor celor care ne încurajează, ne susțin și ne cumpără produsele. Să fim sănătoși, că planuri și inimă avem pentru mai multe vieți!
Și voi să fiți sănătoși. Că-i mai important ca tot.”

În cadrul fermei, cei doi români au o brânzărie în care produc preparatele din lapte pe care apoi le vând în piețe sau online: lapte de capră, telemea de capră, urdă dulce, cremă tartinabilă de capră, casurdă marinată de capră, cașcaval afumat de capră, iaurt de capră, și multe alte bunătăți.

- Continuarea după publicitate -
Produse lactate de la Ferma căprițele lui Robert. Foto: pagina de Facebook

Despre proiectele lor viitoare, Marcela Pricop a mărturisit:

„Acuma sunt în lucru cu un proiect tip – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol. Am reuşit să găsim o pensiune cu care să colaborăm, am invitat un liceu din Focşani să devină partener. Valoarea proiectului: 100.000 de euro. Am avut anul trecut un proiect refuzat de AFIR pentru că s-a greşit un cod CAEN. Vrem să facem o fermă turistică cu uşile deschise. Dar pentru că funcţionarii nu au înţeles care era distracţia în toată treaba asta, l-au declarat neeligibil la finanţare! Noi încercăm să rupem copiii de calculatoare, de tablete, de mediul virtual şi să-i apropiem de animale. Cooperarea şi asocierea sunt cât se poate de benefice, deşi este extraordinar de greu în zona noastră! Doar unindu-te poţi să faci ceva!”

De aceea, „vom încerca un alt fel de viaţă la ţară: o fermă turistică, unde copii de la oraş să poată să vină în vizită, să vadă cum se îngrijesc animalele şi de unde vine laptele. O fermă unde turiştii să poată gusta din produsele noastre şi să petreacă o zi în aer liber. Este un vis care sperăm din tot sufletul să devină realitate”, a mărturisit Marcela Pricop pentru revista Ferma.