Echinocțiul de primăvară, 20 martie 2023. Ziua Internațională a Fericirii

Echinocțiul de primăvară din 2023 va avea loc în timpul zilei de luni, 20 martie, la ora 23:24 (ora României), 22:34 (ora Italiei). Odată cu echinocțiul de primăvară, în emisfera de nord începe primăvara din punct de vedere astronomic. La data de 20 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Fericirii.

În această zi, ziua şi noaptea vor fi egale, iar după 21 martie ziua se măreşte şi natura se trezeşte la viaţă.

Primăvara, din punct de vedere astronomic, începe odată cu echinocțiul de la 20 martie și durează aproximativ 92 de zile.

Este momentul în care Soarele, trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie când va avea loc solstițiul de vară.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

20 martie – Ziua Fericirii

Tot 20 martie în acest an este Ziua Internațională a Fericirii. A fost o decizie a Organizației Națiunilor Unite (ONU), marcată pentru prima dată în 2013.

„Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia sa adoptată prin consens.

Documentul cere celor 193 de ţări membre să celebreze această zi „în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.