Echipa națională de canotaj a României părăsește anticipat Italia de teama coronavirusului

Echipa națională de canotaj a României, sosită la Piediluco, în Umbria, în luna decembrie a anului trecut și care urma să plece, parțial pe 30 martie, parțial la jumătatea lunii aprilie, a decis să părăsească antrenamentele de pe lacul din provincia Terni în următoarele zile din cauza alarmei coronavirus.

Situația este încă în curs de stabilire spun italienii și s-ar putea schimba, deoarece o parte dintre sportivi nu ar fi în convinși să părăsească Italia, dar se pare că până acum sunt foarte puține șanse ca echipa de catonaj a României să rămână la Piediluco. Liderii locali însă ar fi primit deja comunicatul Federației Române de Canotaj, iar în următoarele zile va fi organizată întoarcerea echipei în țară.

Este vorba despre aproximativ 66 de persoane care fac parte din lotul olimpic român de canotaj, sportivi și personal administrativ, care se aflau în Italia pentru antrenamente de pregătire în vederea viitoarelor competiții internaționale. Mulți dintre ei au decis să-și întrerupă programul de antrenament și să se întoarcă în țară în urma presiunii familiilor.

Pentru Umbria este o gravă pierdere din punct de vedere economic și de imagine în ce privește prestigiul sportiv, scrie Il Messaggero.

Secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj, Sandu Pop, a declarat pentru Agerpres că niciunul dintre cei 66 de membri ai delegaţiei României nu este bolnav sau suspect, cantonamentul de la Piediluco fiind în afara zonelor de risc din Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Noi avem la Snagov acum lotul de tineret şi urmează să se întoarcă lotul olimpic. Eu cred că e mai multă panică decât orice altceva. Deci situaţia stă cam aşa, kaiacul şi canotajul erau în pregătire în Italia. În momentul în care în Italia s-a declanşat problema cu coronavirusul ne-am întrebat dacă nu cumva e cazul să ne întoarcem acasă ca să evităm să rămânem blocaţi pe acolo. Kaiacul având puţini a găsit bilete de întoarcere şi i-a adus, dar noi având 62 de sportivi, am vorbit cu Tarom pentru un charter şi în câteva zile îi aducem acasă. Dar niciunul nu este bolnav, niciunul nu e suspect, niciunul nu vine dintr-o zonă cu coronavirus. Lotul nostru se va întoarce în curând, probabil în weekend, încă nu am stabilit, aşteptăm ca Tarom să facă formalităţile necesare cu partenerii italieni. Noi avem 66 de persoane, numai că 4 vin cu maşinile cu bărcile şi 62 vin cu avionul. În Italia totul e izolat, totul controlat, eram într-un sătuc izolat, departe în munţi, pe malul unui lac, nu aveam probleme. E în Piediluco, în Regiunea Umbria, la o sută şi ceva de kilometri de Roma”, a declarat Pop pentru Agerpres.