Echipa națională de nevăzători a României participă în Italia la Campionatul European de fotbal

În perioada 16-24 septembrie se va desfășura la Roma, în Italia, Campionatul European de fotbal pentru nevăzători. La această competiție va participa și echipa României care se află în grupă alături de Italia, Belgia, Spania și Turcia, informează Federația Română de Fotbal.

La Campionat participă un total de 10 echipe care au fost împărțite de organizatori în două grupe:

  • Grupa A: Italia, Spania, Belgia, România, Turcia;
  • Grupa B: Rusia, Franța, Anglia, Germania, Grecia.

Programul României la EURO 2019:

  • 18 septembrie, ora 15:00 (locală): România – Italia;
  • 19 septembrie, ora 09:00 (locală): Belgia – România;
  • 20 septembrie, ora 11:30 (locală): Spania – România;
  • 21 septembrie, ora 11:30 (locală): România – Turcia;

Pe data de 22 septembrie sunt programate semifinalele competiției și pe 24 septembrie se vor disputa jocurile pentru locurile de clasament și finala.

Fotbaliștii vor lupta și pentru un loc la Jocurile Paralimpice din Tokyo 2020. Echipele care se vor clasa pe primele două poziții se vor alătura naționalelor Braziliei, Argentinei și Japoniei, care și-au asigurat deja prezența la Tokyo 2020.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din lotul României fac parte următorii:

  • Portari – Vlad Tofan, Marius Corolea;
  • Jucători – Alexandru Cucu, Cosmin Calota, Bogdan Cristea, Mihai Nistor -cpt, Cristian Kovacs, Florin Kovacs, Tiberiu Păun;
  • Antrenor – Sorin Lepădatu.
Echipa națională de fotbal nevăzători a României particiăpă în Italia la Campionatul European. Foto: FRF

Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România în anul 2013.

Cum pot juca fotbal sportivii nevăzători? Mingea are în ea nişte clopoţei, ca să se poată orienta jucătorii. Doar trei oameni au vederea bună în echipă: portarul, ghidul şi antrenorul, care ajută fotbaliştii să ajungă la poartă ori să oprească atacurile adversarilor.

Fotbaliştii nevăzători se orientează așadar ca în viaţa de zi cu zi, după zgomote. La loviturile de pedeapsă, un ghid bate în barele porţii pentru ca jucătorul să îşi traseze în minte limitele. Sportul pe nevăzute este mai epuizant, spun cei care îl practică, pentru că trebuie să fie mult mai atenţi şi mai concentraţi, dar satisfacțiile sunt pe măsura eforturilor.

„Fotbalul pentru noi este viață. Mișcarea este viață! Ce simțim? Simțim în primul rând plăcerea de a face lucrul dorit și o mare mândrie atunci când îmbrăcăm tricourile echipei naționale. Să reprezinți România este un lucru foarte frumos.”, declara Florin Kovacs, golgheterul echipei pentru Hotnews.

Distribuie acest articol