Editura Rediviva din Italia: Omagiu scriitorului Liviu Rebreanu cu ocazia Zilei Culturii Române

Ziua Culturii Române va fi marcată de editura Rediviva printr-un omagiu adus scriitorului Liviu Rebreanu, creatorul romanului românesc modern, printr-un eveniment editorial care va avea loc joi, 12 ianuarie, la Muzeul Nena din Roma, ora 18:30, în cadrul căruia va fi prezentat volumul Amândoi, în traducere italiană Tutti e due, subintitulat Enigma unei crime, în traducerea lui Alessio Colarizi Graziani și Alinei Monica Turlea, volum inclus în colecția Quaderni romeni.

Este al treilea volum din opera marelui scriitor Liviu Rebreanu care apare în colecția Caiete românești, după publicarea în 2017 a romanului Adam și Eva (Adamo ed Eva, traducere Davide Arrigoni) și Ciuleandra (La Ciuleandra, 2020, traducere Alessio Colarizi Graziani și Alina Monica Țurlea).

„Amândoi”, publicat pentru prima dată în 1940 (Editura Socec, București), este ultimul roman al lui Liviu Rebreanu, ambientat în liniștitul oraș provincial Pitești, si reprezintă o adevărată frescă socială și analitică a vremii.

Considerat primul roman polițist din literatura română, în „Amândoi” regăsim descrierea unei societăți obsedată de bani și divizată de multe alte lucruri: clasa socială, originea geografică, ocupația, certurile in familie, averea etc. Plimbarea de seară pe strada principală a orașului Pitești este singurul loc și singurul moment în care aceste diferențe se estompează, iar Rebreanu dedică numeroase pasaje descriptive care contribuie la construirea atmosferei liniștite a acestui orășel.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vor interveni: Luigi Metteo, prof. Nicoleta Neșu, prof. Mihaela Gavrila, Alina Monica Turlea, Federico Carabetta.

Editura REDIVIVA a fost fondată în anul 2012 la Milano, în cadrul Centrului Cultural Italo-Român, formată din scriitori, poeți, profesori, traducători

În cei zece ani de la fondare editura, care nu este o initiațivă instituțională, a publicat în jur de 80 de titluri (literatura, istorie, artă, memorialistică, poezie, eseistică), ediții în italiană, română sau bilingve, aducând în atenția publicului cititor din Peninsulă autori clasici români, poeți, repere din istoria României, cataloage de artă etc. În decursul anilor, Rediviva a făcut numeroase donații de carte bibliotecilor italiene, la cererea unor fundații, școli sau universități.

Volumele Rediviva sunt în interesul publicului larg, cu precădere pentru elevii, tinerii români din școli si Universitati, studenti, masteranzi, doctoranzi. La invitatia bibliotecilor italiene, a unor școli, fundații sau universități, în comunitatea românească,asociații, parohii, Rediviva organizează dese întalniri privind cultura românească, prezentând proiectele sale editoriale.