Editura Rediviva din Milano a publicat jurnalul Reginei Maria in limba italiană: „La storia della mia vita”

În Anul Centenarului Încoronării, editura Rediviva din Milano oferă în limba italiană o carte de excepție despre o mare personalitate a istoriei românilor: autobiografia Reginei Maria a României. Ediția aniversară a jurnalului Reginei Maria, „Povestea vieții mele”, apare într-un unic volum, în cadrul colecției Memorii, și cuprinde în cele 900 de pagini, cinci părți: Copilăria; Tinerețea și nunta; Începutul căsătoriei; 1906-1914; Anii de război.

Jurnalul Reginei Maria a fost publicat pentru prima dată în 1934 și a fost lansat simultan la Londra și New York. Lucrarea de față revizuită și adaptată de Silvia Storti Shelyta, reprezintă o republicare a jurnalului Reginei Maria, apărut în limba italiană, în două volume: Maria di Romania. La Storia della mia vita” [Povestea vieții mele] și „Maria di Romania. Il mio diario di guerra” [Jurnalul meu de război], care a avut două reeditări în anii 1936-1938, la editura Mondadori din Milano. Traducerea a fost realizată din engleză în italiană, de jurnalistul și scriitorul Mario Borsa care o vreme va locui la Londra, fiind apoi corespondent de la Milano, la cotidianul The Times, timp de două decenii.

Prin această republicare, într-o nouă ediție revizuită, editura Rediviva aduce un omagiu Reginei Maria și rolului fundamental pe care l-a avut la formarea României moderne.

Grupul editorial Rediviva, mulțumește Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, care a salutat „necesara și importanta inițiativă” de publicare a memoriilor Reginei Maria în limba italiană.

„Regina Maria (…), Regina Maria (…). Şi ne privirăm faţă în faţă, poporul meu şi eu. Acesta a fost ceasul meu, un ceas ce n-a fost dat multor fiinţe pe lume, căci în acel ceas, scumpii mei români nu aclamau numai o idee, o tradiţie sau un simbol, ci aclamau şi o fiinţă pe care ajunseseră s-o înţeleagă. Străina venită de peste mări nu mai era străină. Era a lor…” [Povestea vieții mele]

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Maria, viitoarea regină a României s-a născut în 1875, în Eastwell Park, Marea Britanie. Considerată încă din adolescență una dintre cele mai frumoase prințese din Europa, Maria de Edinburgh era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea, verișoară cu regele George al V-lea al Angliei, cu țarul Nicolae al II-lea al Rusiei și cu împăratul Wilhem al II-lea al Germaniei. Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha sau „Missy” a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, principesă de coroană și regină a României. În 1893, la vârsta de 17 ani se va căsători cu prințul moștenitor al României, Ferdinand I, devenind astfel Principesă a României. Cei doi au avut şase copii: Principele Carol – viitorul Rege Carol al II-lea, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea – care a murit la doar trei ani din cauza febrei tifoide.

Regina Maria a avut un rol crucial în destinul și evoluția României la izbucnirea primului război mondial. În timpul războiului s-a implicat cu mare dăruire în asistența răniților, a vizitat spitalele de bolnavi, a ridicat moralul trupelor și a îngrijit militarii răniți pe front ai Armatei Române. Pentru curajul de care a dat dovadă, a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”. S-a folosit de relațiile dinastice pentru a pleda recunoașterea internațională a României Mari la Conferința de Pace de la Paris în 1919. Vizitele sale externe au determinat pe mulți lideri europeni să aibă o atitudine favorabilă față de România.

A cucerit Londra, Paris, New York și Washington prin farmec, inteligență, prestanță și viziune politică. A întărit relațiile României cu Occidentul, fiind considerată cea mai frumoasă față a diplomației românești. Personalitatea și rolul ei au marcat istoria națională și europeană, nu doar la nivel politic, ci și la nivel social și cultural. A fost prima femeie din lume care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase a Franței și primul oaspete oficial la Casa Albă al președintelui Calvin Coolidge.

Cartea se poate comanda online pe site-ul:https://rediviva.it/product/la-storia-della-mia-vita/.