El este eroul român din Italia care a salvat viața unei femei căzută în râu. „A căzut în apă și se îndrepta spre cascadă, dacă n-ajungeam într-un minut, o pierdeam.”

Este unul dintre acei români cu care ne mândrim că suntem conaționali și pe care suntem bucuroși să vi-l prezentăm. Ion Dinculeasa are 44 de ani, este originar din Turceni, județul Gorj și se află în Italia de 18 ani, iar în urmă cu câteva zile a devenit erou după ce a salvat viața unei femei de cetățenie italiană care a căzut în râul Tibru.

Conaționalul nostru lucrează la întreținere de circa 15 ani la Isola Tiberina, o mică insulă urbană de pe râul Tibru, în Roma. Acolo, Ion a devenit erou în seara zilei de joi, 21 iunie 2018, când s-a aruncat în apele râului pentru a salva o femeie de 45 de ani, originară din Florența, dar care se afla în vizită la niște prieteni din capitala Italiei.

Ion Dinculeasa, 44 de ani

„Stăteam cu un prieten la masă, lângă apă, când am auzit căzătura, dar nu am prea băgat de seamă. Băiatul care era cu mine a zis că cineva a aruncat un sac cu gunoaie în apă, dar când ne-am uitat mai bine am văzut capul femeii care se zbătea să iasă la suprafață și striga «Aiuto! Aiuto!». Atunci am lăsat cheile și i-am spus prietenului meu că mă duc după ea”, a declarat Ion Dinculeasa în exclusivitate pentru Rotalianul – Revista Românului din Italia.

În ciuda faptului că în preajmă se aflau zeci de persoane, poate chiar sute, conaționalul nostru a fost singurul care a avut curajul să sară în apă pentru a salva femeia, iar câteva secunde de ezitare ar fi dus la moartea femeii.

„A căzut în apă și se îndrepta spre cascadă, dacă n-ajungeam într-un minut, o pierdeam. Nu știa nici să înoate. Din fericire am reușit să mă prind de un fier, altfel ar fi trebuit să-i dau drumul până nu ne trăgeau curenții pe amândoi. Am stat în apă mai bine de 15 minute și nu mi-era frică pentru mine, cât mi-era frică pentru fata aia”, ne-a descris Ion momentele prin care a trecut.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În timp ce așteptau să sosească pompierii și ajutoarele, ne-am putea imagina că din zecile de persoane aflate în preajmă, unele ar fi încercat să le ofere o mână de ajutor cumva, să arunce o frânghie, un furtun în apă pentru a-l ajuta pe Ion și pe femeia salvată de el să iasă la mal. Mai ales că era ora 10 seara, apa era destul de rece și femeia deja intrase în șoc hipotermic după zece minute de așteptare.

„Nu a mișcat nimeni un deget, cei care se aflau pe pod luminau înspre noi cu lanternele și făceau poze sau filmau dar nu a făcut nimeni nimic până nu au sosit pompierii”, povestește Ion cu puțină amărăciune.

„Eu mă țineam de fierul ăla cu o mână și cu cealaltă o țineam pe femeie și încercam să stau de vorbă cu ea, să nu-și piardă cunoștința. O întrebam de unde este, de ce s-a aruncat în apă, ce a împins-o să facă gestul ăsta. Mi-a zis că e din Florența și că a căzut în apă, nu s-a aruncat ea și nu voia să se sinucidă, așa cum am văzut apoi că au scris unele ziare italiene. Am simțit că miroase a băutură și mi-am dat seama că probabil a căzut”, ne mai spune conaționalul nostru la telefon.

După 10 minute, femeia nu mai răspundea și Ion începea să se îngrijoreze, îi era teamă să nu moară. Ajutoarele au sosit abia după mai bine de 15 minute de când a sărit Ion în apă și, dacă mai întârziau mult, probabil femeia era moartă acum. Din fericire, femeia a fost salvată și asta datorită numai curajului cu care Ion Dinculeasa s-a aruncat în apă fără să ezite și nu i-a dat drumul până nu a văzut-o în siguranță.

„Am fost la ea, la spital, când am ieșit de la muncă, era vreo 1:00 noaptea. Era încă în stare de șoc. Mi-a mulțumit și mi-a zis că se va întoarce la Roma, când se va reface, să ne vedem”, spune Ion.

În momentul când a ieșit din apele râului Tibru toată lumea voia să facă poze cu Ion și devenise un erou pentru toți, chiar și pentru echipajul de salvare.

Un român, erou la Roma! Ion Dinculeasa a salvat de la înec o femeie care a căzut de pe un pod în râul Tibru (Tevere)

„Înainte de asta eram un nimeni, acum toată lumea îmi trimite mesaje și mă felicită”, spune Ion puțin amuzat, dar încântat de acest lucru.

Încântați suntem și noi și încântat ar trebui să fie și tot poporul român fiindcă avem oameni ca el printre noi care arată întregii lumi că nu ne dăm înapoi de la a face bine nici măcar în fața morții.

Și la fel de încântați trebuie să fie și copii lui Ion, un băiat de 7 ani și unul de 21 de ani, pentru care suntem siguri că tatăl lor este și va fi mereu un exemplu.

„Am un băiat de 7 ani, care e aici, cu mine și cu mama sa și mai am unul de 21 de ani, care studiază ingineria la Facultatea de Electrotehnică si Electroenergetică din Timișoara. Muncesc de dimineața până seara târziu, în două locuri, că trebuie să-l țin la facultate”, povestește Ion.

Noi nu putem decât să admirăm un astfel de om și să-l luăm ca exemplu, dar înainte de toate vrem să îi mulțumim pentru gestul său plin de demnitate și curaj pe care l-a făcut în seara zilei de joi.

Distribuie acest articol