Elena, după 15 ani de muncă în Italia ca badantă: „Nu mai fac față, nu mai rezist”

Peste 200.000 de români aleg anual să lucreze în străinătate, majoritatea bărbaților venind din mediul urban și femeile din cel rural.

Printre destinațiile preferate ale femeilor românce se numără Italia, unde se angajează frecvent în sectorul muncii casnice, îngrijirea persoanelor în vârstă și serviciile de menaj.

Totuși, această decizie nu vine fără dificultăți, multe dintre ele confruntându-se cu condiții de lucru aspre, precum ore lungi de muncă și cazare precară.

Elena Murariu, originară din comuna Erbiceni, județul Iași, a lucrat 15 ani ca îngrijitoare de bătrâni în Italia. Întoarsă în țară, ea a descris într-un reportaj realizat de Euronews experiența sa dificilă, marcând refuzul de a se întoarce la muncă în Italia.

„Am împrumutat bani ca să facem casa și a trebuit să merg ca să plătesc datoriile. După aia am tras lumina, după aia am început cu pusul geamurilor, al ușilor, și tot așa…”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu știam să vorbesc (limba italiană -n.r.), nu știam nimic… dar am plecat, n-am avut ce altceva să fac. De nevoie. Nevoia te face să pleci.”, a explicat ea.

Mulți români se confruntă cu probleme similare în Italia, lucrând fără contracte de muncă sau cu contracte neregulamentare, ceea ce îi face vulnerabili în fața abuzurilor din partea angajatorilor.

Este crucial ca muncitorii să cunoască legislația italiană, să fie conștienți de drepturile și responsabilitățile lor și să solicite ajutor în caz de nevoie.

Munca în Italia reprezintă o oportunitate pentru îmbunătățirea situației financiare, dar vine cu riscuri și provocări semnificative.

„Nu mă mai duc pentru că nu mai fac față, nu mai rezist. În ultimul timp pentru mine era foarte greu, nu mai trecea timpul. Număram zilele și-mi ziceam a mai trecut una, și încă una. Nu, nu mai făceam față”, a mai spus Elena.

Urmăriți reportajul realizat de Euronews despre experiența Elenei Murariu în Italia.