Elev român de nota 10 în Italia, nu-și va putea îndeplini visul din cauza cetățeniei

Un tânăr de origine română, în vârstă de 19 ani, care locuiește la Quarto d’Altino (Veneto), a obținut media 10 cu felicitări la examenul de bacalaureat, dar nu se poate înscrie la Academia Militară pentru că nu are cetățenia italiană.

Valentin Necula este unul dintre cei trei elevi care au primit în acest an „100 cum laude” la Liceul Carlo Zuccante, din Mestre.

Valentin a venit în Italia cu părinții când avea 3 ani. Grădinița, școala primară, gimnazială și liceul le-a făcut în Italia, de aceea se consideră îndreptățit să aibă posibilitatea de a urma cursurile Academiei Militare din Modena.

Nu va reuși să își urmeze visul deoarece nu a primit încă cetățenia italiană, iar aceasta este una din condițiile necesare înscrierii. Conform legii, Valentin este cetățean român, chiar dacă 16 din cei 19 ani ai săi și i-a petrecut în Italia, unde a dat dovadă de elev eminent. A primit, în schimb, o bursă de studiu la o universitate din Elveția.

„În acest moment nu există acorduri în vigoare cu România, cetățenia italiană este necesară pentru toate competițiile din cadrul forțelor armate”, se arată în e-mailul pe care cei de la Academia Militară i l-a trimis băiatului, răspunzând cererii sale de informații cu privire la înscriere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Valentin nu va putea primi cetățenia înainte de 23-24 de ani. „Când voi fi prea bătrân pentru a mă înscrie la Academie. A fost visul meu”, a spus el dezamăgit. Procesul de obținere a cetățeniei italiene este unul destul de dificil și dezvăluie o discrepanță enormă între instituții și realitate.

„Când eram minor, părinții mei s-au interesat. Pentru a solicita cetățenia pentru mine, ar fi trebuit să meargă personal în România pentru anumite documente și apoi să solicite traducerea lor legală. O operațiune care necesita timp și bani pentru călătorie, pentru traduceri la un avocat, cu o contribuție ulterioară de 250 de euro.

În plus, pentru ca eu să am cetățenia era necesar ca și părinții mei să o obțină, promovând un examen de italiană B1. Ei vorbesc foarte bine limba, dar nu au încercat niciodată să scrie în italiană”, a mărturisit Valentin.

După ce a devenit major, tânărul și-a depus în sfârșit cererea de cetățenie și acum trebuie doar să aștepte ca birocraţia să-şi continuie demersurile. O birocrație care deja i-a călcat în picioare visele: „Cu ceva timp în urmă, aș fi putut merge cu școala în Statele Unite, pentru a participa la simularea unui congres al ONU. Dar nu am reușit, tot din cauza cetățeniei.”

Obținerea notei de 10 cu felicitări la examenul de stat (bacalaureat) demonstrează capacitățile acestui tânăr român, care cu siguranță își va găsi un drum bun și plin de succese în viață.