Elev român, întors în țară după 12 ani petrecuți în Italia: „România e casa mea”

Antonio Andrei Grădinariu, un licean din județul Suceava, a reușit să obțină rezultate remarcabile la olimpiadele școlare din acest an, chiar dacă a luat contact cu sistemul educațional românesc abia la vârsta de 17 ani.

După ce a trăit alături de familia sa în Italia timp de peste 12 ani, Antonio s-a întors în România acum doi ani și s-a înscris în clasa a XI-a la Colegiul „Dimitrie Cantemir” din Suceava, la un profil economic, care a inclus discipline noi pentru el. Povestea lui ne este prezentată de Monitorul de Suceava.

Antonio a plecat în Italia la vârsta de 5 ani, împreună cu mama sa, tatăl fiind stabilit acolo de mai mulți ani. A urmat grădinița și 11 ani de școală în Italia, obținând rezultate bune și fiind un elev de nota 9, cu predilecție pentru matematică.

Cu toate acestea, Antonio și-a păstrat mereu legăturile cu România și visa să se întoarcă în țara natală, la locurile și persoanele dragi din copilărie.

Familia sa a încercat să se reîntoarcă în România în 2018, dar Antonio nu s-a putut adapta la colegi și profesori și s-a întors în Italia pentru o perioadă scurtă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

El și-a continuat studiile la un liceu cu cerințe ridicate, unde a obținut rezultate excelente și s-a clasat în Top 3 în clasă. Cu toate acestea, dorința de a reveni în România a rămas vie în sufletul lui Antonio și în 2021 familia sa s-a stabilit definitiv în țara natală.

„Pe 11 iunie 2021 ne-am reîntors în România. O să-mi amintesc toată viața, a fost un pas decisiv. În Roma nu am mai fost, nici nu mi-e dor. Prefer România, casa mea”, a conchis tânărul.

La Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava, Antonio s-a înscris în clasa a XI-a, la profilul tehnician în activități economice. Acolo, el a primit sprijin din partea colegilor și profesorilor pentru a se integra și adapta rapid.

Chiar dacă limba română nu era la nivelul ideal, Antonio a reușit să obțină cea mai mare notă la simularea probei de limba română de la bacalaureat, demonstrându-și abilitățile și determinarea.

Profesorii săi au îndrumat tânărul să participe la două competiții importante: Olimpiada de Limba Italiană și Concursul de Matematică “A. Haimovici”

La Olimpiada de Limba Italiană de la Cluj, Antonio a obținut Premiul I, aproape de punctajul maxim. De asemenea, el a fost recompensat cu Premiul I și Medalia de Aur în cadrul etapei naționale a Concursului de Matematică Aplicată “Adolf Haimovici” de la Iași.

Rezultatele remarcabile obținute de Antonio i-au deschis deja ușa la Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, unde intenționează să-și continue studiile. „La Naționala de la Italiană, toți eram elevi reîntorși din Italia”, a mărturisit Antonio.

photo_2023-06-16_15-27-51
Antonio Andrei Grădinariu. Sursa foto: Monitorul de Suceava

Tânărul este plin de entuziasm și optimism în ceea ce privește viitorul său în România, afirmând că preferă România, țara sa de origine, în detrimentul Italiei.

Performanțele lui Antonio Andrei Grădinariu sunt cu adevărat remarcabile, ținând cont de provocările pe care le-a întâmpinat în procesul de adaptare la un nou sistem educațional și de limba străină.

El reprezintă un exemplu de determinare, pasiune și succes pentru toți tinerii care se confruntă cu situații similare. Cu siguranță, Antonio are un viitor promițător în domeniul economic și va continua să inspire și să obțină performanțe remarcabile în viitoarele sale activități academice și profesionale.