Echipa de elevi a României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada de Astronomie din Italia

În perioada 6-13 noiembrie 2021 s-a desfășurat Olimpiada Internațională de Astronomie în format online (IRAO 2021), organizată de Observatorul Astronomic INAF-Brera din Milano. Lotul României a câștigat două medalii de aur, două de argint și șapte medalii de bronz, situându-se pe primul loc între națiunile participante.

Competiția, care era programată să se desfășoare în Italia, în organizarea Observatorului Astronomic INAF-Brera din Milano, a avut loc în sistem hibrid (on-line) din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Lotul României a concurat de la Piatra Neamț, probele având loc în perioada 6-9 noiembrie. Rezultatul jurizării s-a comunicat sâmbătă, 13 noiembrie.

„Olimpiada de Astronomie, România pe primul loc”, scrie publicația italiană MEDIA INAF.

Au participat 15 echipe din toată lumea: Bulgaria, Canada, China, Cehia, Italia, Coreea de Sud, Malaezia, Rusia, Nepal, România, Suedia, Taipei Chinez, Thailanda, Statele Unite ale Americii și Vietnam.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prof. Grigoruță Oniciuc, directorul „Petru Rareș”, a fost coordonatorul lotului României și membru al juriului, alături de prof. Lucian Stoian de la Colegiul National „Vasile Lucaciu”, Baia Mare (team leader).

„Elevii lotului național au câștigat două medalii de aur, două medalii de argint și șapte medalii de bronz. Cristiana Flavia Pascal a obținut medalia de bronz, un rezultat foarte bun pentru a doua sa participare la o competiție de asemenea calibru, la care an de an intră printre cele mai puternice țări în acest domeniu. Le urăm felicitări și succes în continuare tuturor!”, a declarat profesorul Grigoruță Oniciuc.