Elveția închide granițele cu Italia pe timpul nopții pentru a bloca hoții și criminalii din Peninsulă

Începând cu data de 1 aprilie 2017, Elveția a decis să închidă pe timp de noapte trei dintre punctele de trecere secundare ale graniței cu Italia, în cadrul unui proiect „pilot” care va dura șase luni și care are menirea de a bloca trecerea hoților și criminalilor din Italia în Confederația Elvețiană, anunță Repubblica.it.

Conform sursei citate, inițial era prevăzută închiderea a șase puncte de trecere dintr-un total de 16 puncte, numărul fiind redus apoi la doar trei, care vor fi închise între orele 23.00 și 05.00, cu scopul de a „pune în aplicare măsuri adecvate pentru a crește în mod substanțial siguranța în Canton”, așa cum au declarat autoritățile elvețiene.

Cele trei puncte închise pe timpul nopții în următoarele șase luni vor fi: Novazzano-Marcetto, Pedrinate și Ponte Cremenaga, care se află în provinciile italiene Como și Varese.

Proiectul a plecat de la o moțiune prezentată de consiliera națională din Liga Nordului și viceprimar al localității elvețiene Chiasso, Roberta Pantani. Se vorbea deja de mai mulți ani despre un proiect asemănător iar acum Marele Consiliu al Elveției a decis să dea curs acestui proiect, în mod experimental, pentru o perioadă de șase luni.

Imediat după aplicarea măsurilor, însă, și în special după declarațiile autorităților elvețiene, a început polemica în rândul politicienilor, primarii italieni de la granița cu Elveția fiind foarte nemulțumiți de aceste măsuri. Aceștia se plâng că nimeni nu i-a avizat sau i-a implicat în luarea acestei decizii, declarând, de asemenea, că siguranța nu se obține închizând frontierele, mai ales când este vorba de furturi și crime care rareori sunt comise noaptea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O decizie luată unilateral asupra căreia am subliniat mari nedumeriri. Oricum, este vorba de o măsură pe timp limitat. Așteptăm ca autoritățile elvețiene să ne comunice concluziile tale la finalul experimentului”, a declarat, pe ton acuzator, Luca Gaffuri, consilier din partea Partidului Democrat italian în regiunea Lombardia.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe și a Cooperării Internaționale din Italia a convocat de urgență o întrevedere cu ambasadorul Confederației Elvețiene în Italia, Giancarlo Kessler, pentru a discuta pe tema închiderii celor trei puncte de trecere a frontierei între Elveția și Italia dar și despre declarațiile referitoare la siguranță care au însoțit această decizie și au creat polemică la nivel înalt.

Ambasadorul elvețian a explicat, însă, că „este vorba de o închidere temporară care va fi revizuită în curând în cadrul unei îmbunătățiri a colaborării dintre forțele de siguranță publică, în contextul acordului existent între autoritățile ambelor state.”

Sursa: Repubblica.it