Emoționantul discurs al președintelui Italiei, Sergio Mattarella: „Răul de la Auschwitz e pe cale să renască”

Pericolul reprezentat de Auschwitz și de Holocaust „este gata în aceste vremuri să se trezească, asemeni unui virus mortal”, a declarat  președintele republicii italiene, Sergio Mattarella, care a vorbit joi, 24 ianuarie, la ceremonia de la Palatul Quirinale dedicată Zilei Memoriale, „Femeile Holocaustului”. Mattarella a avertizat italienii împotriva celui mai mare pericol: indiferența.

„Acel rău zace ascuns ca un virus mortal în subsolurile societății noastre, în cutele ascunse ale ideologiilor, în întunecimea stereotipurilor și prejudecăților, gata să se trezească și să lovească din nou, să contamineze, să distrugă, de îndată ce condițiile îi vor permite acest lucru”, a afirmat președintele Italiei în discursul său.

El a adăugat: „Când bunăstarea popoarelor sau interesele unor majorități coincid cu negarea celor diferiți – uitând că fiecare persoană este diversă de oricare alta – istoria deschide ușa celor mai imense tragedii.”

„Noi, italenii, avem o datorie morală” – a continuat Mattarella – „nu numai să ne amintim ci și să luptăm fără ezitare și fără oportunism, împotriva fiecărui focar de ură, de antisemitism și rasism, oriunde s-ar ascunde. Și să refuzăm, așa cum avertizează întotdeauna senatorul Liliana Segre, indiferența: un rău dintre cele mai rele.”

De aceea, Ziua Memoriei nu este doar o comemorare „în care se meditează asupra uneia dintre cele mai mari tragedii ale istoriei, este și o invitație constantă și presantă, la supravegherea faptelor care se întâmplă în jurul nostru.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mattarella condamnă, de asemenea, în discursul său apariția campaniilor false revizioniste: „Renașterea simbolurilor, a limbajelor, a referințelor pseudo-culturale, a documentelor false vechi și discreditate, bazate pe teorii ridicole de conspirație, sunt semne ale unui trecut care nu trebuie să se întoarcă, ele necesită reacția noastră cea mai fermă și cea mai decisivă.”

La 27 ianuarie sunt comemorate în fiecare an victimele Holocaustului

27 ianuarie este data la care, în anul 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Al doilea război mondial bazar pe exterminarea celor considerați de rase inferioare, a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

Sursa foto: Wikipedia

Distribuie acest articol