Emy Drăgoi, spectacol în Italia: „Includ mereu în repertoriul meu cel puțin o melodie românească”

Duminică, 19 noiembrie, la Albano Laziale, lângă Roma, a avut loc spectacolul de Etno Jazz  „La Horă-n sat”, avându-i ca protagoniști pe Emy Drăgoi, unul din cei mai buni acordeoniști de jazz din Europa, și oaspeții săi: orchestra Etnofonia, ansamblul Bică Drăgoi și Ansamblul Folcloric „Codrii Neamțului”.

Programul bogat a împletit firul narativ al unei hore tradiționale, cu melodii din repertoriul îndrăgit al Mariei Tănase și momente muzicale internaționale! Virtuozitatea, talentul și pasiunea artiștilor au ridicat publicul în picioare! 

Momentele coregrafice din Moldova, oferite de artiștii de la „Codrii Neamțului” au reprezentat, simbolic, mai multe regiuni ale României și momente di viața satului. 

Spectacolul a prezentat momentele de dans și cântec care reuneau, odinioară, toți sătenii în zilele de sărbătoare, de la obiceiurile de nuntă din Neamț, până la suita de jocuri din Bacău și Botoșani, dansul celebrilor Călușari din Olt și Ciuleandra, din Prahova.

Maestrul Emy Drăgoi, după concert: „M-am simțit aici, printre voi, ca acasă! Am mai cântat în Italia, dar nu la Roma. Un public ca cel de azi, mi l-aș dori mereu. Pot spune că nu l-am întâlnit nici în Franța, nici în România! Noi, artiștii, trăim prin muzică și transmitem publicului emoțiile. Dar fără public nu putem fi ceea ce suntem. Oriunde mă duc, spun cu mândrie că sunt român și includ în repertoriul meu, întotdeauna, cel puțin o melodie românească.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Numit de două ori cel mai bun acordeonist de jazz din Franța, artistul și-a amintit primii ani petrecuți în Franța, fiind și el migrant, ca cei mai mulți din spectatori. „Când am ajuns în Franța, ca emigrant, voiam să văd cum e viața afară. Mărturisesc că mi-a lipsit familia, mi-au lipsit prietenii”. Are un raport special și cu muzica italiană, prezentă în spectacol prin interpretarea unor șlagăre îndrăgite în întreaga lume, cum ar fi „O, sole mio”. „Îmi place și ascult cu plăcere și muzică italiană, Pavarotti, muzica napolitană”. La sfârșit, Emy Drăgoi a avut un mesaj pentru românii din Peninsulă:“Le urez românilor din Italia Sărbători fericite!”

La fel de încântat de public a fost și Sebastian Coroi, director coregraf Ansamblul Folcloric „Codrii Neamțului”: „Am avut parte de un public foarte cald! Mulțumim pentru primire, am fi vrut să stăm mai mult, să petrecem împreună, la o serbare câmpenească, la un foc de tabără, români și italieni împreună!”

„O seară magnifică, un public emoționat, sală plină. Am văzut persoane care aveau lacrimi în ochi! Un spectacol prin care am reușit să reprezentăm România la cel mai înalt nivel: din punct vedere instrumental, vocal, prin dansuri din diferite regiuni”, a spus Luciana Ludușan, consilier de imagine al Asociației „Spirito Romeno” și gazda evenimentului.

Printre românii prezenți ieri la Spectacolul cu Emy Drăgoi s-a numărat și Dan Chebac, fost membru al Cenaclului Flacăra și „unul dintre primii folkiști de incontestabilă valoare din România”. Și-a început cariera muzicală în România și a continuat-o în Italia, unde trăiește de peste 30 de ani: „O surpriză splendidă, un spectacol pe măsură! Melodiile din repertoriul Mariei Tănase m-au dus cu amintirile în tinerețe! Abia aștept să vin cu prietenii mei italieni la următorul concert al lui Emy Drăgoi, care va avea loc în luna decembrie, tot la Roma”.

În public s-a aflat și Ingrid Panturu: „Am rămas impresionată de aranjamentele muzicale și de momentele de solo ale artistului. Apoi, minunate și piesele interpretate cu cele două fiice ale sale, Alessia și Bianca, care l-au acompaniat la vioară”.

Spectacolul, găzduit de Villaggio Romeno și prezentat cu entuziasm de Alexandra Petre, a fost organizat de asociația „Spirito Romeno” împreuna cu Centrul Cultural European pentru Artă și Muzică „Emy Drăgoi”.

Evenimentul a fost susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și a beneficiat de patronajul Ambasadei României în Italia și de Primăria orașului Albano Laziale.